Најновије вести

Српска листа: Куртија и Свећљу сматраћемо апсолутно одговорним уколико се Ракићу нешто догоди

Српска листа најоштрије је осудила “цртање мете” на челу председнику Српске листе Горану Ракићу од стране косовског министра полиције Џељаља Свећље, које, како се наводи у саопштењу, долази свега неколико часова након претњи премијера Аљбина Куртија упућених Србима на барикадама.

 

 

 

Без икаквог доказа за своје оптужбе, Куртијев министар који руководи наоружаним специјалцима, који су до сада небројено пута показали мржњу према свему што је српско, упутио је најдиректније претње легалном и легитимном политичком представнику највеће партије Срба на Косову и Метохији”, наводи се у саопштењу Српске листе, која даље поручује да су Свећља и Курти одговорни за тренутну ситуацију.

“Јер сте месецима уназад спроводили репресију над недужним, голоруким српским народом. Јер сте нам забрањивали вакцинацију, изборе, референдум, упадали оклопним возилима и дугим цевима у вртиће, слали РОСУ јединице на голорук народ, хапсили људе без доказа, направили листе за хапшење и одстрел Срба, градили базе за своје наоружане формације отимајући српску земљу, и као каубојац долазио на север Косова и Метохије сликајући се, правећи маркетинг, и дајући лош пример својим потчињеним, те месецима уназад спроводили институционално насиље”, поручују из Српске листе.
У саопштењу се додаје да се на барикадама налази српски народ, лекари, професори, угледни грађани, жене, мајке, сестре а не криминалци.

“Али ви то не разумете јер полазите од себе, а криминалац у поштење не верује. Није Ракић већ Свечља био део покрета на чијим протестима су каменоване зграде институција, паљена службена возила, гађана зграда Владе у Приштини”, наводи се у саопштењу, додајући да не очекују реакцију међународних представника нити процесуирање Свећље због лажних оптужби које је изрекао.

“Али поручујемо Свечљи, Куртију и њиховим менторима да нема те претње која ће уплашити било код члана Српске листе нити нас спречити у намери да се мирно и демократски боримо за права и опстанак српског народа. Након директне претње Аљбина Куртија и Џелала Свечље поручујемо им да ћемо их сматрати апсолутно одговорним у случају да се председнику Ракићу или било ком грађанину угрози безбедност, физички и психички интегритет”, поручују из Српске листе.

Подсетимо, косовски министар полиције оптужио је данас председника Српске листе Горана Ракића да 11 дана одржава барикаде и блокира могућност деловања Косовке полиције и кретање грађана Косова. Министар полиције додао је да косовска влада са партнерима улаже максималне напоре да уклони барикаде без могуц́е ескалације, док у међувремену они (Ракић и Српска листа) наоружавају банде унутар барикада. Они немају подршку Срба за своја кривична дела, па покушавају да их уплаше фикцијама о убиствима и списковима убистава”, рекао је Свећља.
Додао је да са криминалом нема компромиса.

“Свако ко је на било који начин нанео штету безбедности наше земље суочиц́е се са правдом. Криминалци и грађани нису на истој страни. Слобода кретања и развоја свих грађана не може бити условљена слободом злочинаца који су својим терористичким актима угрозили све грађане без разлике. Косовска полиција је једна и на услузи је свим грађанима на целој територији Косова, као и у служби закона који захтева одговорност према својим прекршитељима”, додао је Свећља.

Подели на: