Најновије вести

Српска листа након састанка са Ескобаром: Потребна одлучна реакција да би се спречио егзодус Срба са КиМ

Представници Српске листе састали су се са специјалним представником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром. Указали смо на потребу одлучне реакције како би се спречио егзодус Срба са КиМ, наводе из Српске листе. Истичу да су Ескобару пренели све проблеме српског становништва који су узроковани одлукама приштинских институција.

 

 

Представници Српске листе, предвођени председником др Златаном Елеком, састали су се са специјалним представником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром и америчким амбасадором у Приштини Џефријем Ховенијером и указали на потребу хитне и одлучне реакције како би се спречио егзодус српског народа са Косова и Метохије.

Истакли су да је егзодус узрокован одлукама приштинских институција које угрожавају елементарна људска права – попут одлука о забрани динара и укидању платног промета.

“То је и одлука о милитаризацији општина са српском већином, забрани робног промета са централном Србијом, насилном увођењу градоначелника без легитимитета у зграде општина на северу, али и институционалном прогону Срба”, навели су представници Српске листе.

Указали су и на проблем отимања имовине Срба са КиМ, као и угрожавања функционисања и опстанка Српске православне цркве на просторима јужне покрајине.

“Све ово захтева снажну, енергичну и хитну реакцију демократског света, чиме би се спречило протеривање Срба са својих вековних огњишта”, упозорили су из Српске листе на састанку са америчким изаслаником.

Подели на: