Најновије вести

Српска листа: Укидање динара, Куртијева “Олуја” за Србе без испаљеног метка

– Овом одлуком укидају српске институције , које се старају о образовању, здравству, социјалној помоћи, економији , у преводу укида се живот Срба на Косову и Метохији- поручио је предсденик Српске листе др Златан Елек

Председник Српске листе др Златан Елек, на данашњој ванредној конференцији за новинаре у Косовској Митровици поводом последњих једностраних потеза Приштине усмерених против српског народа, посебно, како је рекао, катастрофалне одлуке да укине динар као платежо средство на Косову и Метохији, да је то Куртијева “Олуја” за Србе без испаљеног метка и то на очиглед мађународне заједнице.
– Укидање динара и платног промета значи стављање Срба у један неподношљив положај а у преводу то би значило да сви треба да идемо са ових простора односно то је егзодус српског народа са ових простора, увод у тотални егзодус. То није случајан резултат, то су унапред припремљени потези  Куртијеве владе и ми добро препознајемо његов рукопис у овој одлуци .Треба јасно разумети да се овом одлуком укидају српске институције , које се старају о образовању, здравству, социјалној помоћи, економији , у преводу укида се живот Срба на Косову и Метохији- казао је Елек.
Он је навео да је Српска листа имала више разговора са свим битнијим међународним званичницима укључујући и амбасадоре земаља Квинте, представнике УНМИК-а и да су у тим разговорима увек напомињали да је крајњи циљ тзв Владе у Приштини етничко чишћење Срба са простора Косова и Метохије
– Задњи разговор који смо имали имали смо са дипломатом САД на Косову господином Ховенијером где смо изразили своје незаодвољство оваквом одлуком, изразили све наше бојазни које произилазе из овакве одлуке, могу рећи да смо разговарали и о другим темама, пре свега једна од тема је била и низ наших суграђана који су неосновано ухапшени , разговарали смо о упадима у наше институције као и последој одлуци о укидању динара. Наишли смо на разумевање, шта више сагласни смо по многим питањима -казао је др Елек  на данашњој конференцији за новинаре и додао да ће о свим дешавањима Српска листа обавестити земље Квинте које су као и читава међунаордна заједница одгворне за мултиетничност на територији Косова и Меотхије и да ће како је навео, бити директни саучесници уколико дође до егзодуса Српског народа са КИМ.
Заменик председника Српске листе др Драгиша Миловић казао је да од 1999. године на овим простима Стби живе у страху, неизвесности, свакога дана под политичким притиском  и физичким, једном речју да се осећају као грађани другог реда.
– На жалост, потези који долазе из Приштине доводе до тога да  преостали Срби одлазе док о повратку расељених лица нико и не говори-каже др Миловић.
Додао је да су о свим проблемима, тешкоћама и страховима грађана известили и шефицу Унмика Каролину Зијаде као и амбасадора ЕУ Томаша Суниога.
– Сви су сагласни да до решења мора да се дође кроз дијалог. Јутрошњи напад на пошту у Угљару нас наводи да се упитамо како да се не упада у општину Лепосавић, јер се тамо сада неки дрогирају, постоји сумња да је то кокаин да се тамо опијају и коцкају и нема упада полиције иако се зна шта се тамо ради. Сви са којима смо разговарали кажу да желе опстанак српског народа на терену али од њих желимо конкретне резултате и потезе. Укидање динара је још један прогон који води до обесмишљавања ЗСО, јер се већ десет година потписан документ који је потписала и ЕУ не спроводи, па неко користи празан ход да што више обесмисли ЗСО. Надам се до тога неће доћи- рекао је Миловић.
Истакао је да су све те последице део Куртијеве политике.
– Позивамо и председника Вучића да одбрани право на опстанак и да у разговору са међународном заједницом учини све да се спречи страдање Срба. Поздрављамо позив за одржавање хитне седнице СБ где треба свету отворити очи и да се види шта се догађа Србима на КиМ- истакао је Миловић.
С.К.
Подели на: