Најновије вести

Стано: Београд и Приштина и даље имају суштински супротне ставове о многим питањима

Портпарол Европске комисије Петер Стано изјавио је да је добродошао сваки конструктиван допринос дијалогу у оквиру којег се разговара о Заједници српских општина, али да се расправа и израда статута може одвијати само у оквиру дијалога уз посредство Европске уније.

 

 

Он је навео да је високи представник Жозеп Борељ у сталном контакту са лидерима региона и држава чланица ЕУ, као и да је Европска унија спремна да ускоро буде домаћин састанка о изради нацрта и да је у контакту са обе стране.

Стано је рекао да је позив за прву седницу о изради нацрта статута ЗСО послат Београду и Приштини за 5. и 6. јун, али да састанак није могао да се одржи због ескалације ситуације на терену.

Уместо тога, каже он, специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак је боравио у посети Београду и Приштини, заједно са америчким изаслаником Габријелом Ескобаром како би разговарао о кључним елементима како би се наставило даље, у складу са Декларацијом високог представника ЕУ.

,,Разговори специјалног представника ЕУ Лајчака били су веома тешки, посебно у Приштини. Ова последња посета је потврдила да стране и даље имају суштински супротне ставове о многим питањима”, навео је Стано.

Подели на: