Најновије вести

Стано: Борељ разговарао са Вучићем и Куртијем

Портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је данас да је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ разговарао са Аљбином Куртијем и Александром Вучићем о тренутној ситуацији на северу Косова.

 

 

Он је за приштинску Газету експрес прецизирао да су разговори обављени синоћ и да је Борељ истакао да је слобода кретања камен темељац Европске уније.

“Очекујемо да ће Косово и Србија промовисати слободу кретања у региону. Настављамо да пратимо стање на терену и апелујемо на обе стране да покажу уздржаност и одмах смање тензије”, рекао је Стано.

Додао је да је специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и даље у Београду и да ће наставити да разговара са обе стране.

Стано је позвао Београд и Приштину да користе дијалог уз посредство Европске уније за решавање свих отворених питања, укључујући слободу кретања и регистарске таблице.

Приштина је од јуче на административним прелазима са централном Србијом почела да забрањује улазак на КиМ са српским регистарским таблицама и да их замењује привременим.

На административне прелазе Јариње и Брњак Приштина је послала јединице РОСУ са оклопним возилима.

Таква одлука изазвала је протесте Срба који су блокирали путеве на административним прелазима Јариње и Брњак.

Подели на: