Најновије вести

Стано: Договорено Бриселским споразумом мора да се примени

Потписивањем Бриселског споразума, пре осам године, Београда и Приштина преузели су међународне обавезе, а све што је договорено мора бити и примењено, каже портапрол ЕУ Петер Стано.

 

Поводом осме годишњице од потисиваја Бриселског споразума, Петер Стано у изјави за Тањуг посебно наглашава да ЕУ очекује од Косова да поштује своје преузете обавезе да ће применити договорено тим споразумом.

“Косово је ушло у споразум о формирању Заједнице српских општина. Споразум о томе је постигнут у доброј вољи свих страна и никада није повучен”, наглашава Стано.

Портпарол ЕК подсећа да је Бриселски споразум двотрећинском већином ратификовао и косовски парламент 2013. године, чиме је, како каже, потврђена косовска међународна обавеза да примени споразум.

На годишњицу потписивања тзв. “првог” Бриселског споразума, из ЕУ, као галвног посредника у дијалогу Беогрда и Приштине, позивају да се процес нормализације односа настави и доведе до “успешног краја”

“ЕУ и земље чланице очекују да се дијалог настави брзо и да се Беогрда и Приштна озбиљно ангажују у процесу. Очекујемо примену свих до сада постигнутих договора и настављамо рад ка свеобухватниј нормалиацији која ће обухватити сва отворена питања измешу Србије и Коосва”, закључио је Сатано.

 

Подели на: