Најновије вести

Стано: ЕУ разматра акције за одговор Москви

Чланице ЕУ разматрају заједничке акције као одговор на најновији развој догађаја у вези са ратом у Украјини и упозоравају Москву да ће трпети последице због својих потеза, изјавио је у Бриселу портпарол Европске комисије Петер Стано.

 

 

Петер Стано је на конференцији за новинаре рекао да је Европска комисија оптужила руског председника Владимира Путина за “веома опасан нуклеарни ризик” и оценио да међународна заједница мора да изврши притисак на њега да обустави несмотрене активности.

Стано је рекао да су чланице ЕУ већ одржале координациони састанак да би предузеле мере у вези са ситуацијом у Украјини.

Стано је истакао да Путин користи нуклеарну надмоћ као део застрашивања, што није прихватљиво.

“ЕУ неће признати резултате најављених референдума у деловима Украјине за њихово припајање Русији”, нагласио је Стано.

Према његовим речима, за сада није потврђено да ће бити увођења даљих санкција против Русије, с обзиром на то да су у току поверљиве дискусије о шестом кругу мера ЕУ против Русије.

Стано је оценио да је говор Владимира Путина још један доказ да руски председник није заинтересован за мир, већ само за ескалацију “његовог агресивног рата”.

Стано сматра и да је оно што је рекао руски председник и знак његовог очаја због развоја ситуације на терену.

“Најава делимичне мобилизације и референдума, је јасан сигнал читавој међународној заједници, у седмици када се одржава Генерална скупстина УН, да Путина само интересује даље напредовање и наставак деструктивног рата, који већ има толико негативних последица широм света”, истакао је Стано.

Он је додао да је из Путиновог говора, такође јасно да он, не само да нема намеру да допринесе решавању актуелне кризе, већ да је додатно продуби.

Одговарајући на питање новинара да ли је ЕУ у рату са Русијом, Стано је одговорио: “Ми, наравно, нисмо у рату са Русијом. Подрзавамо легитимну и оправдану борбу Украјине да одбрани свој народ и територију. Украјина се не бори само за свој суверенитет, већ и за наше принципе, вредности и поштовање међународног права”.

Подели на: