Најновије вести

Стано: Главни преговарачи Београда и Приштине 7. и 8. септембра у Бриселу

Портпарол ЕУ Петер Стано изјавио је данас да ће се следећи састанак главних преговарача у оквиру дијалога Београда и Приштине одржати 7. и 8. септембра у Бриселу.

 

 

Он је то потврдио за агенцију Тањуг и додао да ће два дана тзв. техничких разговора бити посвећена “тренутно отвореним питањима и следећим корацима у дијалогу”.

Главни преговарачи Београда и Приштине, Петар Петковић и Бесник Бислими, требало је да се састану крајем августа, али је због болести представника Приштине та рунда техничких разговора била одложена.

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак, касније је заказао нови термин разговора за почетак септембра.

У уторак, првог дана разговора у Бриселу, обе делегације би требало да имају билатералне разговоре са Лајчаком и ЕУ посредницима.

Другог дана, у среду, планирана је трилатерла Београда, Пристине и ЕУ посредника.

Поштовати споразум о посетама Београда и Приштине

Стано је поновио да у ЕУ очекују да се сви договори постигнути у оквиру дијалога Београда и Приштине, укључујући и договор о званичним посетама, поштују.

Он је то рекао агенцији Тањуг поводом прошлонедељног одбијања Приштине да дозволе улазак директора Канцеларије за КИМ, Петра Петковића, на територију КиМ.

“Позивамо стране да кроз дијалог промовишу атмосферу која води помирењу, регионалној стабилности и сарадњи и која је на добробит грађана”, рекао је Стано.

У Бриселу понављају да су се Београд и Приштина договорили о јасним модалитетима спровођења званичних посета и наглашавају да тај споразум не сме бити политизован.

“Посете обе стране се морају спроводити на начин који доприноси процесу нормализације односа и подржава укупан рад у оквиру дијалога Београда и Приштине”, рекао је Стано.

Шефу Канцеларије за КиМ и главном преговарачу Београда, Петру Петковићу, привремене институцијеу Приштини нису дозволиле да уђе на територју јужне српске покрајине и обави посету најављену за 3. и 4. септембар због, како наводе из Приштине, коришћења језика мржње и хушкања.

Из Београда су одговорили да је у питању “флагрантно кршење споразума о званичним посетама” и да ће то питање ставити на дневни ред новог састанка дијалога у Бриселу.

 

Подели на: