Најновије вести

Стано: Нема рокова, али ни одуговлачења дијалога Београда и Приштине

Европска унија не поставља вештачке датуме за финализацију договора између Београда и Приштине, али није заинтерсована ни за бесконачно одуговлачење овог процеса, каже портпарол ЕУ Петер Стано.

 

Стано је, говорећи о методологији која се очекује када је реч о примени договорених споразума у односу на очекивани финални споразум, рекао да је најбитније довести дијалог до “успешног краја”.

“У процесу смо који треба да узмемо ‘корак по корак’ и без објашањавања о процедурама и детаљима о томе шта иде прво, а шта друго. На крају крајева, битно је да дођемо до успешног завршетка, а то је свеобухватни правно обавезујући споразум”, каже Стано.

Петер Стано није желео да коментарише најаве из Приштине о томе да “нема примене појединачних споразума” све док не дође до “финалног признања Косова од стране Србије”.

На најаве Приштине да ће се ЗСО применити тек по постизању финалног споразума са Београдом, Стано је у четвртак поручио да је у питању “међународна обавеза Приштине” која чека примену од 2013. године.

Портпарол ЕУ наглашава да Брисел не жели да коментарише ни “интерпретације приштинских званичника” о томе шта су “рекли или нису рекли” председник Француске Емануел Макрон и канцеларка Немачке Ангела Меркел када је реч о трајању дијалога.

Наглашава да је ЕУ ту да олакша договор Београда и Приштине, а не да намеће рокове или решења.

“Интерес ЕУ је да се помогне обема странама да дођу до заједничког решања и правно обавезујућег договора о нормлизацији, а време потребно за то је у рукама Београд и Приштине”, каже Стано.

Подели на: