Најновије вести

Стано: После 10 година дијалога Београда и Приштине време за успешан крај

Поводом 10. годишњице од почетка дијалога Београда и Приштине, у коме посредује ЕУ, у Бриселу за Т а н ј у г оцењују да је процес током претходне декаде донео “истинске промене” када је реч о свакодневном животу људи у региону.

 

 

После 10 година дијалога време је да се крене даље и процес доведе до успешног краја”, рекао је Т а н ј у г у портпарол ЕУ, Петер Стано.

Стано подсећа да је специјални представник ЕУ, Мирослав Љачак, прошле недеље био у Беогрдаи и Приштини и да је од обе старне добио уверавања да постоји жеља да се настави са ангажовањем у процесу нормализације односа, коме посредује ЕУ.

“Сада интензивно радимо са обе старне на постизању свеобухватног споразума о нормализацији односа. Земље чланице ЕУ чекује да се дијалог што пре настави и да виде Београд и Приштину ангажаовене на успешном закључењу овог процеса и то што је пре могуће”, казао је Стано.

Коментраишући ставове приштинских званичника, међу којима је и победник последњих избора на Косову, Аљбина Курта, о стрању тзв “Велике Албаније”, портпарол ЕУ наводи да се од политичких лидера у региону, укључујући и будуће институције у Приштини, очекује да раде на изградњи међусобног поверења и конструктивних добросуседских односа.

Он додаје да је специјални представник Лајчак током боравка у Приштини “о свему” разговарао са Куртијем.

“Оно што и очекујемо јесте боља сарадња у региону и интензивирање унутрашњих реформских порцеса”, рекао је Стано.

Портпарол ЕУ задужен за спољне послове наглашава да је за Брисел питање промене граница, укључујући замену територија или били неку врсту уједињења, “одавно затворено питање”.

“Главни циљ договора између Београда и Приштине је постизање свеобухватног правнообавезујућег споразума који подржава регионалну стабилност, прихватљив је за обе стране у процесу и у складу је са принципима ЕУ. Обе стране знају ста је изводљиво, а шта није”, закључио је Стано.

Подели на: