Најновије вести

Стано: Приштина конструктивно да настави дијалог са Београдом

”ЕУ и земље чланице очекују од власти у Приштини да се конструктивно ангажују у наставку дијалога са Београдом који се води у под покровитељством ЕУ”, изјавио је портпарол ЕУ, Петер Стано.

 

 

Стано је на питање Т а н ј у г а о најавама премијера тзв. Косова, Аљбина Куртија, да у Брисел долази на ”ново поглавље”, а не на ”наставак ” дијалога, поручио да се од обе старне очекује ”наставак преданог ангажмана на дијалогу” као и ”примена свих до сада постигнутих споразума”.

Дијалог Београда и Приштине је почео 2011. године и убрзо ће се наставити састанком на највишем политичком нивоу. Током овог процеса, који и даље траје, владе са обе стране су се мењале, али су обавезе остале исте”, наглашава Стано.

Он додаје да су сва питања о којима се разговарало до сада и о којима ће се тек разговарати кључна за свеобухватну нормализацију односа Беогрда и Приштине.

”То значи да што је договорено мора бити и примењено”, закључује Стано. Портпарол ЕУ понавља да пут Београда и Приштине ка чланству у ЕУ води кроз дијалог који се одвија у Бриселу.

На питање Т а н ј у г а да ли ће Аљбину Куртију и у којој мери бити омогућено да евенталном новом преговарачком позицијом Приштине утиче на радни и тематски оквир наставка дијалога, Стано каже да је још рано говорити о агенди састанка који ће се одржати у Бриселу средином јуна.

Подели на: