Најновије вести

Стано: Што пре одржати изборе на северу КиМ, уз безусловно учешће Срба

Важно је што пре да се организују локални избори на северу КиМ, на којима ће Срби учествовати без икаквих предуслова, поручио је портпарол Европске уније Петер Стано.

 

 

Петар Стано је, за приштински лист Коха, поновио став да априлски избори за градоначелнике у априлу нису понудили дугорочно политичко решење.

”Када је реч о изборима, иако су делимични избори за градоначелнике у априлу 2023. године у четири општине на северу спроведени у складу са правним оквиром Косова, врло јасно смо рекли да због слабог одзива грађана нису понудили дугорочно политичко решење. Зато је важно да се што пре организују свеобухватни локални избори, на којима би косовски Срби учествовали без предуслова”, рекао је портпарол Европске уније.

Додао је да би ти избори морали бити одржани у складу са договором о деескалацији тензија.

“Европска унија подвлачи изјаву високог представника од 3. јуна ове године, којом се од Косова и Србије тражи да предузму мере за деескалацију ситуације и уздрже се од било каквих даљих некоординисаних акција. Косово се обавезало на ове принципе у Братислави у јулу”, рекао је Стано.

Подели на: