Најновије вести

Стано: Током нове рунде дијалога на високом новоу о свим хитним питањима

Портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је да ће се током нове рунде дијалога Београда и Приштине на високом нивоу разговарати о свим хитним питањима у оквиру дијалога и истакао да ће састанак бити прилика да се нагласи да је европски пут две стране у потпуности везан за напредак у дијалогу, који се води уз посредовање ЕУ.

 

 

Петер Стано је за Тањуг рекао да је високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ, као посредник у дијалогу Београда и Приштине, позвао председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија на састанак на високом нивоу у среду.

“Високи представник као председавајући састанку, уз помоћ специјалног изасланика за дијалог (Мирослава) Лајчака, разговараће са партнерима о свим хитним питањима у оквиру дијалога и они ће прећи шта је постигнуто у дијалогу током мандата ових институција ЕУ, дакле током мандата високог представника и мандата специјалног изасланика”, рекао је Стано.

Он је додао да ће дијалог у среду бити још једна прилика да се нагласи и једном и другом партнеру да је њихов европски пут “сада у потпуности везан за напредак у дијалогу уз посредовање ЕУ”.

“Главни приоритет је да почне да се ради на примени Споразума на путу ка нормализацији односа и његовом анексу, јер је то хитно потребно. То није само оно што захтевају земље чланице ЕУ, већ је то важно и за људе у Србији и на Косову”, рекао је Стано.

Састанци у Бриселу од 15 часова
Из Европске службе за спољне послове додају да су Вучић и Курти потврдили учешће на састанку на високом нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине, чији ће домаћин бити Борељ.

Како се наводи у саопштењу, Борељ и Лајчак имаће одвојене састанке са лидерима од 15.00 часова, након чега ће уследити заједнички трилатерални састанак.

На састанцима ће бити размотрено оно што је постигнуто у дијалогу под вођством високог представника и фокус ће бити на путу напретка.

Уочи и на крају састанака у згради ЕЕАС новинарима ће се обратити Борељ.

Подели на: