Најновије вести

Стано: За жаљење је одлука Приштине о амбасади у Јерусалиму

Портпарол Европске уније Петер Стано каже да је за жаљење одлука власти у Приштини да отворе амбасаду у Јерусалиму. Такво понашање скреће Приштину од ЕУ позиција када је Јерусалим у питању, истакао је Стано.

 

“Косово је означило ЕУ интеграције за свој стратешки приоритет и од њега се очекује да се понаша у складу са том обавезом”, каже Петер Стано.

Стано је одговарајући на питање медија о могућим последицама по Приштину због оваквог потеза нагласио да ЕУ и земље чланице очекују “од Косова да напредује на европском путу тако што ће се усклађивати са ЕУ политикама и принципима”.

“Ако не испуњавате постављене услове онда не можете ни да сањате да ћете се икада прикључити ЕУ”, каже Стано.

На питање албанских медија како ЕУ реагује на документ којим се Београд у Вашингтону обавезао да ће учинити исто што и Приштина, и отворити амбасаду у Јерусалиму, Стано напомиње да “Србија још није кренула у правцу отварања амбасаде” и подсећа да се и од Србије очекује да “постепено усклађује своју спољну политику са ЕУ” .

“Усклађивање са ЕУ политикама и стандардима је један од основних услова приступног процеса”, каже Стано.

На даље инсистирање албанских медија на томе да “Србија до сада није имала консеквенце због свог неусклађивања са спољном политиком ЕУ”, Стано понавља да је процес приступања “процес у коме се испорука обавеза очекује постепено, а не одједном”.

Стано је још једном поновио да ЕУ “не тражи од Косова да нешто уради или не, али да постоје критеријуми који морају да се испуне ако се жели чланство”.

“Ми само очекујемо да се понашате у складу са оним што сте сами изјавили да вам је циљ”, закључује Стано.

Подели на: