Стари споменици као сведоци да су Срби живели у Ајвалији

У много села на Косову и Метохији само још порушене куће и гробља доказују да су у њима живели Срби. Највише таквих насеља је у Метохији, али их након сукоба 1999. године има и у околини Приштине.

 

Грачаница је једна од највећих послератних српских општина. Уз њу је и највеће послератно сеоско насеље на Косову и Метохији – Ајвалија. Не постоје прецизни подаци, али претпоставка је да у Ајвалији данас има између 20 и 30 хиљада становника. Сви су Албанци. Срба има у породицама Инић и Чолић.

А шта је са Србима који су живели у Ајвалији?

“Сви су се раселили, неко пре рата, неко после рата под принудом, ево његов стриц је побегао, онда нека моја браћа, тако да горе баш сада у Ајвалији нема никога”, каже Ратомир Инић.

У Ајвалији је до пре неку деценију живело скоро 70 српских породица. Споменици на православном гробљу у Ајвалији сведоче да су у овом насељу поред Инића и Чолића, живели и Стојановићи, Шешлије, Звјера, Гојковићи, Трифуновићи, Марковићи.

Проблема са Албанцима нису имали само током последњег сукоба на Косову и Метохији. Брачни пар Стојановића убијен је далеке 1943. године. На њиховом споменику је уклесано ко их је убио. Гробље данас на своју иницијативу одржава Александар Чолић.

“Да нема ових споменика не бисмо ни знали да је било Срба, на овим просторима, у Ајвалији. То је неки траг, то нам је остављено у наслеђе да сачувамо али ситуација диригује другачије”, истиче Александар Чолић.

Стање православног гробља прате и преостале, непродате куће и имања Срба који су живели у Ајвалији. Не треба много да се погоди која је кућа у Ајвалији српска. Довољно је да се погледа у каквом је стању. Срби који су живели у Ајвалији продали су добар део свог имања. А и они који су преостали размишљају да учине исто. На имањима Срба подигнути су нови квартови, по која хацијенда.

Подели на: