Најновије вести

Старовић: Када нема дијалога Београда и Приштине долази до подизања тензија

Ескалација сукоба на истоку Европе никоме није у интересу, било да говоримо о Москви, Кијеву или о државама Централне и Западне Европе, рекао је за РТС државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић. Поручио је да Србија ни на који начин није део политичког конфликта између Русије и Украјине. Ако постоји и најмањи простор да будемо део решења, ми смо на тако нешто спремни, навео је Старовић.

 

Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић рекао је да му се чини да, уколико се све сагледа објективно, не би требало да постоји страховање од ескалације ширег оружаног сукоба између Украјине и Русије.

“Просто, никоме ескалација заправо данас није у интересу, било да говоримо о Москви, Кијеву или пак о државама Централне и Западне Европе. Међутим, оно што представља проблем у исто време, то је веома заоштрена реторика, што таква реторика бива пропраћена и одређеним потезима који сви заједно стварају перцепцију да је ескалација ширих размера неизбежна”, навео је Старовић.

Истакао је да, када се познаје механизам да јавно створене перцепције често утичу и на стварност на терену, може се доћи у ситуацију самоиспуњавањавајућег пророчанства којом би ова заоштрена реторика могла да доведе до ескалације сукоба.

“Надам се да то неће бити случај, да ће разум преовладати. Надам се да ће ова интензивна дипломатска активност уродити плодом. Видимо интензивну размену различитих порука, дијалог који се одвија и на нивоу Москва-Вашингтон, Руска Федерација-НАТО, планирају се састанци у такозваном нормандијском формату, који поред Москве и Кијева укључује и Париз и Берлин. Верујем да ће дипломатија показати сву своју снагу у данима који су пред нама”, казао је Старовић.

Додао је да Србија апелује на мир и мирно решење и да би озбиљнија ескалација сукоба представљала катастрофу, будући да се ради о два пријатељска и братска словенска народа, као и да би шира ескалација довела и спољну политику Србије у веома незгодан положај.

“Ми ни на који начин нисмо део политичког конфликта између Русије и Украјине. Сасвим сигурно да би се било каква шира ескалација негативно одразила на нашу спољну политику и наш спољнополитички положај. Нисмо и нећемо бити део проблема. Ако постоји и најмањи простор да будемо део решења, ми смо на тако нешто спремни”, поручио је Старовић.

Говорећи о изјави председника Хрватске Зорана Милановића о ситуацији у Украјини и да хрватске трупе неће бити укључене у могућу ескалацију тензија између Русије и Украјине, Старовић је навео да не би опширније коментарисао Милановићеве речи и додао да није први пут да сведочимо веома плаховитим изјавама председника Хрватске, као и да их он често даје у функцији унутрашње политичке борбе.

“Када нема дијалога Београда и Приштине долази до подизања тензија”
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић недавно је навео да су етнички мотивисани инциденти усмерени против Срба, њихове имовине и имовине СПЦ на простору КиМ, готово свакодневни и да је од почетка прошле године до данас забележено 136 инцидената. Старовић је истакао да сведочимо тренду да се број тих напада драстично повећао у протеклих годину дана.

“То коинцидира са периодом у коме се на челу привремених институција самоуправе налази Аљбин Курти. Просто, имамо доказ за то да када дијалога нема или када политички дијалог између Београда и Приштине није испуњен правом садржином, долази до детериоризације ситуације на самом терену и да када дијалога нема, када сведочимо једностраним потезима, да долази до подизања тензија и да се то одражава и на међуетничке односе”, истакао је Старовић.

Говорећи о ситуацији у Црној Гори, Немања Старовић је истакао да се црногорска влада још од формирања крајем 2020. године суочила са много мука и да је практично већ оборена, а да последњи удар представља политички, али и лични, сукоб између Здравка Кривокапића и Дритана Абазовића.

“Тешко да ће влада у Подгорици успети да преживи након свега овога и отварају се различити сценарији који ће постати јасни за неких десетак дана”, казао је Старовић.

Дритан Абазовић је јуче разговарао у Београду са патријархом српским Порфиријем, а главна тема састанка био је Темељни уговор који би црногорска влада требало да потпише са Српском православном црквом. Старовић је оценио да је сваки разговор користан и благотворан.

“Ја сам сигуран да је и господин Абазовић имао прилике да чује мудре речи Његове светости. Ја верујем да ћемо током данашњег и наредних дана бити обавештени о садржини тих разговора, а да ће коначни резултат бити потписивање тог Темељног уговора, који је већ потписан од стране црногорске владе са свим другим верским заједницама, дакле, говоримо о Римокатоличкој цркви и Исламској заједници, да је коначно време и да се потпише са Српском православном црквом којој припада највећи део становника Црне Горе”, напоменуо је Старовић.

Подели на: