Најновије вести

Стефановић: Кфор да спречи непромишљене акције Приштине

Министар одбране Небојша Стефановић изјавио је данас на 101. Роуз-Рот семинару Парламентарне скупштине НАТО у Народној скупштини да је Србија веома задовољна резултатима оствареним кроз учешће у програму Партнерство за мир и да је тај оквир сарадње оптималан, с обзиром да земља нема аспирације за пуноправно чланство у Алијанси.

 

 

На тродневном скупу у чијем уводном панелу су учествовали и званичници Алијансе Џералд Коноли и Мирче Гаена, министар је пред бројним паралментарцима из Швајцарске, Луксембурга, Норвешке, Турске, региона, земаља насталих распадом бившег ШСР, високо оценио сарадњу са Кфором и затражио од мисије да употреби сав ауторитет да благовремено спречи било какву непромишљену, нелегитимну и насилну акцију такозваних снага безбедности из Приштине усмерену ка Србима.

Нажалост, наш регион је и даље простор са специфичним безбедносним изазовима и Србија је свим капацитетима усредсређена на њихово трајно решавање, рекао је министар и додао да пре свега мисли на КиМ где Србија предузима огромне напоре и на политичком и дипломатском плану, јер сматра да је то једини пут којим је могуће изградити компромис, а преко њега и дуготрајан мир, стабилност и бољу перспективу и за Србе и за Албанце.

Изразио је жаљење што Србије не добија адекватан одговор од привремених власти у Приштини, чије понашање и одлуке често представљају истинску претњу по безбедност.

Додао је да су таквом авантуристичком понашању изложени пре свега косовски Срби и који данас не могу да буду спокојни за безбедност.

“Приштинске власти једини су и искључиви фактор који под сталном напетошћу држи српску заједницу на Косову и Метохији, предузима акције мимо свих међународних одлука и договора, угрожавајући на тај начин и ширу безбедносну слику, на регионалном нивоу”, рекао је он.

Србија је, додао је, задовољна сарадњом у оквиру Партнерства за мир, јер су у његовим оквирима остварени интереси земље који се тичу очувања безбедности и стабилности региона, као и реформи и унапређења система одбране, чему смо, казао је, веома посвећени.

Такође је додао да верује и да су пратнери Србије у том рограму задовољни, пре свега у оквиру међународних мировних мисија у оквиру УН.

Стефановић је нагаласио да је Србија поносна на сталну модернизацију својих оружаних снага, зато што тиме показује одговорност према очувању националне и колективне безбедности и стабилности, баш као што то раде и све друге одговорне и демократске државе.

Србија је посвећена константном унапређењу свог система одбране и то је један од темеља њене укупне државне политике, нагласио је министар .

“Дубоко смо уверени да је стални напредак наших одбрамбених капацитета и ресурса наше неотуђиво право, али и више од тога – то је наша обавеза према очувању нашег суверенитета, територијалног интегритета и безбедности наших грађана”, рекао је министар.

Додао је да таква позиција Србије, гарантује очување мира и стабилности на само у националним, већ и у регионалним оквирима.

“Сви заједно свесни смо чињенице да се регион којем припадамо и даље суочава са низом безбедносних изазова и претњи и не постоји начин да на њих ефикасно одговоримо без сталног и систематичног унапређења нашег система одбране и развијене сарадње са нашим партнерима”, рекао је министар.

Нагласио је да Србија без савремених оружаних снага и без опредељења за стабилност и мир у својем окружењу, не би могла да одговори том задатку.

То, како каже, врло добро знају и наши партнери у програму Партнерство за мир и зато, додао је, ценимо њихову подршку константном подизању перформанси наших одбрамбених ресурса.

Стефановић је подсетио да смо снагу наших укупних капацитета имали прилику да покажемо и у санирању последица елементарних непогода, као и учесћем у међународним мировним мисијама. Ту је, додао је, и у управљању мигрантском кризом, као и борба против пандемије и супростављање глобалним безбедносним изазовима.

На крају је поручио да ће Србија бити поуздан и активан партер и даље.

 

Подели на: