Стефановић: Србија је показала снагу и чврстину

После упада косовских специјалаца на Север Космета, спска војска и полиција и даље су у стању пуне борбене готовости. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да ће то стање трајати докле год буде процењено да је то потребно.

 

Небојша Стефановић је рекао да су све посебне и специјалне јединице МУП-а спремне да у најкраћем могућем року буду искоришћене за оптимално извршење свих задатака.

Истиче да је председник Вучић уложио много напора да би Србија била фактор стабилности али да је послао јасну поруку да Србија неће бити неми посматрач прогона свог народа.

Како је рекао, да Вучић није тако поступио, “ко зна како би се све ово завршило”.

Поводом навода да је акција на северу КиМ била полицијска, Стефановић је упитао где то полиција нокаутира жене и децу, лупа аутомобиле и пуца изнад грађана, баца шок-бомбе на ненаоружане људе који не пружају отпор.

“То не постоји нигде, да полиција пуца људима изнад глава из аутоматског оружја”, рекао је министар.

Додаје да је Србија показала снагу и чврстину и како је рекао, да није било тако, плаши се да је ситуација могла да иде ка озбиљном погрому.

Стефановић каже да су људи на Космету узнемирени и да су му зато циничне изјаве да је била реч о рутинској операцији коју Србија треба да подржи. Понавља да се све дешавало на начин који не може да се подведе под полицијску акцију.

Упитан када би могло да буде укинуто стање пуне борбене готовости, рекао је да се сваког дана раде процене и да ће оно бити укинуто или спуштено када се створе услови.

Небојша Стефановић је поручио да је ситуација сложена. Пита како да се разговара са људима који потпишу неки споразум а онда кажу да су се предомислили. Истиче и да је Београд забринут за Србе на КиМ.

Каже да приштинске власти нису задовољне и да Србија сада има више подршке, економске снаге као и војне снаге и да је због тога у Приштини огромна нервоза.

Међутим, Стефановић поручује да Србија неће дозволити погром свог народа и да мисли да су тога свесни и сви међународни чиниоци.

Додаје да је свобухватни циљ акције Приштине да се ослаби све што штити српски народ на северу КиМ и свако ко евентуално може да пружи отпор прогону Срба. Због тога су, како каже, таргетирани људи који могу да буду део подршке грађанима српске националности.

Говорећи о наводима Кфора да је Београд био обавештен о акцији, министар је рекао да је то покушај да се направи спин и да је то апсолутно нетачно.

Истиче да је Београд располагао информацијама, али не од Кфора, него преко својих канала и да је председник Вучић упозорио шта су намере акције.

Сматра да се Кфор није понашао како треба и да није заштитио све грађане на територији КиМ.

Подели на: