Најновије вести

Чувар српске речи и ћириличног писма

“Јединство” обележило 77 година од оснивања

 

 

 

На свечаности у редакцији у Косовској Митровици обележено је 77 година од како је 25, децембра 1944. године у Приштини изашао први број “Јединства”.
– “Једниство” је незаобилазни историјски документ и један од најпоузданијих стубова српског народа у покрајини и његовог идентитета. Можемо без претеривања рећи да свако писање историје Косова и Метохије без “Јединства” не би било потпуно.Од 1944. године када је одштампан први број и од када се српски народ бори за сободу, “Јединство” је прошло трновит пут и истински делило судбину са својим народом- рекла је између осталог, поздрављајући присутне госте и пријатеље листа директорка “Панорама -Јединство” Рада Комазец.
Она је подсетила да је “Јединство” излазило и у нехуманим условима, под бомбама у Приштини , да су новинари, фоторепортери али графички радници “Панораме- Јединства” остали у Приштини и након јуна 1999. године и извештавали српску јавност о немилим догађајима, о терору над српским народом у свим деловима КиМ, све док нису протерани из матичне зграде, из Дома штампе.
Истакла је да позиција “Јединства” свих ових деценија није била нимало лака али да је остало одговорна новина која није упала у замку сензационализма.
– Чувајући српску реч и ћирилично писмо “Јединство” ће остати верно истини, Косову и Метохији и свом народу- поручила је Комазец.
Председник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић, рекао је овом приликом да су ових 77 година , многи настајали и нестајали, почињали и одустајали, само је “јединство” претекло све оно за шта се мислило да нећепретећи и за шта су сви мислили да не може да преживи.
– У “Јединству” се слило не само 77 година штампе, већ на десетине листова који су излазили између два светска рата, па чак се у њега слио и ових дана помињани Цариградски гласник. Слио се као тренутак у коме ми имамо право на слободу, на слободу штампе, на слободу професије. “Јединство”, то је тренутак у коме знамо да смо сачували један важан део културе, идентитета и националног живота- нагласио је Ракочевић.
И ове као и претходних година поводом Дана Јединства додељена је награда за истраживачко новинарство и новинарску храброст, која носи име новинара овог листа Мирка Чупића. Жири у саставу новинара, Вукман Видаковић, Зоран Влашковић и Драгана Зечевић донео је одлуку да овогодишњи добитник награде буде уредник портала “Искра” и новинар листа “Курир” Зоран Шапоњић.
У образложењу за доделу награде наводи се да је Зоран Шапоњић већ 30 година на медијској сцени Србије, чувајући образ новинарске професије . Савршеним познавањем чињеница али са дубоким емоцијама води читаоце 30 год по српским земљама, од Книна до Призрена, Дечана, Гораждевца…
“Кад год припрети физичка ликвидација Срба на Косову и Метохији, Зоран Шапоњић са ранцем на леђима , фото апаратом, а у новије време и камером, је увек ту да забележи и пренесе истину о нападима на Србе на КиМ”, стоји у образлжењу.
-Почаствован сам наградом која носи име уваженог колеге Мирка Чупића који је да подсетим последњи српски новинар који је јуна 1999. године остао у Приштини. Надам се да сам својим радом макар мало допринео да се чује и у централној Србији истина о страдању Срба, овог дивног, храброг и поштеног народа који је остао да живи овде на КиМ у тешка времена- рекао је Шапоњић, захваливши се на награди.
У програму су учествовали и глумци Приштинског народног позоришта Јасмина Стиољковић и Страхиња Бичанин који су провели присутне кроз својеврстан времеплов Јединства читајући наслове и делове вести које су обележиле Јединство у протеклих скоро осам деценија.
С.К.

Подели на: