Најновије вести

Студент из Косовске Митровице сатире сатиром

Афористичар Јован Зафировић објавио збирку афоризама „Главом кроз стид“

 

Ова књига сатире, иако прва, није почетничка. Она је само дуго сазревала, каже Стошић
Млади афористичар, студент социологије Филозофског факултета у Косовсакој Митровици Јован Зафировић, представио је читаоцима своју збирку афоризама „Главом кроз зид“ на овогодишњем сајму књига.Збирка је изашла у оквиру Друштва књижевника Косова и Метохије, уз подршку Приватног културног центра „Акваријус“ у Косовској Митровици. Зафировић је добитник Вибове награде (2021) која се додељује младим писцима за допринос у области сатире.
Ове године је добио и награду “Млади Типар” која се традиционално додељује у оквиру манифестације Дани хумора и сатире “Вуко Безаревић” у Пљевљима.
Ова манифестација је регионалног карактера и организује се већ 36 година. Награда „Млади Типар“ за циклус од 10 афоризама, за коју право учешћа имају аутори до 30 година са простора бивше СФРЈ, једногласном одлуком жирија који је радио у саставу: Миленко Шарац – председник, Бојана Радановић – чланица и Ермин Ђурђевић – члан, додељује се циклусу афоризама по шифром „САТИРА САТИРЕ“, аутора Јована Зафировића, студента социологије на Филозофском факултету у Косовској Митровици.
Књигу „Главом кроз стид“ илустровао је Југослав Влаховић а дизајнирала сликарка Миљана Дунђерин.
Миодраг Стошић, рецензент књиге каже да „Зафировић апстрахује суштину из актуелног“, „оно што је универзално, људско“, „оно што ће неко умети да разуме и када за неколико деценија набаса на ову књигу“.
– Зафировић није морао да тражи своју инспирацију у часовима доколице. Она је тражила њега. Човек који, речено метафором др Нелета Карајлића, живи на ивици вулкана, мора да има духа да би преживео. И управо се на ватри вулкана званог Србија, годинама крчкало све оно што је Зафировић на крају само просуо на странице ове књиге. Зато ова књига, иако прва, није почетничка. Она је само дуго сазревала… Ко зна, можда ће и Јован Зафировић генерацијама које долазе и свету који никако да оде, постати једног дана „Чика Јоца“. Неко кога ће цитирати и читати и гробари и делије, и монархисти и комунисти, и љубитељи „Кока-коле“ и „Фанте“. Дакле, златни стандард. Ја му то од срца желим, каже Стошић.
Бојан Рајевић сматра да „Зафировић сваком својом реченицом пркоси званичном мишљењу, на све ставља примедбе, реплицира и када није поменут, бори се за своју реч, не дозвољава да његов говор буде премрежен општим местима
Јован Зафировић, рођен 5. јуна 1997. године у Доњем Кормињану у Гњилану. Пише кратке сатиричне приче и афоризме које објављује у „Политици“, „Вечерњим новостима“, „Енигматици“, „Јежу“, „Шипку“, „Етни“, „Сатиргори“, и на различитим интернет порталима у земљи и региону, у студентским часописима као и на Радио Београду. „Главом кроз стид“ његова је прва књига афоризама, објављена у потпуности уз подршку ПКЦ „Акваријус“ „у знак захвалности аутору за допринос у култури, савременом уметничком стваралаштву и критичком мишљењу на Косову и Метохији и у региону“.
Јован Зафировић је иглица сатричне звездице на српском сатиричном небу. Он је и по лику несвакидашња фигура студента из Косовске Митровице, а када га упознате или б ар видите, прво уочавате жаоку сатиричног духа.
С.Ђукић

Подели на: