среда, 08. фебруара 2023. | 07:48
Најновије вести

Створени услови за образовање деце

Основна школа „Петар Кочић“ Брњак у Зубином Потоку све модернија

 

Гранично место Брњак на Косову и Метохији је и ширем региону у овом веку, познато као гранични прелаз, као место на коме се врши контрола пормета између јужне српске Покрајине, односно такозване државе Косово, и Републике Србије. А када се завири у село може да се осети како пуслира живот и како тече образовање малишана у овом брдско-планинском крају који је бегенисала чак и српска краљица Јелена Анжујска Немањић која је баш у овом месту имала свој двор и која је баш у овом месту основала прву женску школу на Балкану. И данашња сурова стварност потврђује да је Брњак, колико год то некоме изгледало чудно, одлично место за школовање деце. Патребно је само још мало улагања. Ево приче о томе.
Основна школа „Петар Кочић“ у поменутом Брњаку у општини Зубин Поток, је пре више година у олуји која је захватила тај крај била веома оштећена. Потом је за неколико година обновљена и поприма сасвим модеран изглед. У њој наставу похађа 56 ученика узевши у обзир и истурена одељења у Бањама, Бубама и Лучкој Реци. Битна је чињеница, рекао нам је директор школе, Бобан Божовић, да је основна школа у Брњаку све до 1990. године имала око 500 ученика и да се тај број данас свео на свега 56 ђака и то са бројем ученика у истуреним одељењима. И ова школа ради по препорукама Министарства просвете Републике Србије поштујући све донете мере. Настава се одвија тако што нижи разреди наставу похађају у школи док виши разреди од петог до осмог слушају и уче предмете на онлајну. Овде су деца из сиромашних породица и немају компјутере. Компјутеризација је, међутим, стигла у школу. Основној школи у Брњаку потребно је обезбедити ПВЦ столарију и реконструисати тоалет да би била комплетнија.

Недостаје и опрема за кабинетску наставу
Бобан Божовић, у овој школи ради од 2001. године. Дипломирани је географ, а од 2016. ради као директор школе у Брњаку. -Новембра прошле године смо имали екстерно вредновање школе и показали смо добре резултате шодно нашим могућностима, тако нас су нас оценили просветни саветници и начелница школске управе, госпођа Јасмина Дедић, каже Бобан Божовић.
Ова школа је солидно опремљена у погледу наставних средстава. За савремену наставу, ипак , недостаје опрема за кабинете биологије, физике, хемије…
Наставни кадар је квалификован и добар, скоро сви наставници су са седмим степеном стручне спреме, поносан је Божовић.
-Настава се код нас одвија по основном моделу које је прописало Министарство просвете. Шодно малом броју ученика испуњавамо све критеријуме прописане заштитом од Ковида 19 и придржавамо се свих прописаних мера.

 

-Захваљујући локалној самоуправи нарочито преседнику, имамо веома добар проток интернета у свим школама. У јуну месецу смо добили од Телеком Србија средства за опремање информатичког кабинета ,,Стварамо знање” где смо гласовима ученика, наставника и помоћи СО,,Зубин Поток” и других људи добре воље успели да обезбедимо довољан број гласова. Посебну захвалност дугујемо Начелници Школске управе госпођи Јасмини Дедић.
Грејање се у овдашњој школи одвија пећима на чврсто гориво, углавном на дрва, а набавка је извршена на време. Грејна сезона у овој школи услед хладније климе, траје дуже него у осталим школама.

У школи у селу Бубе има ђака пешака
-Најпотребнија би нам била замена столарије на школи због дотрајалости јер се овако беспотребно губи велика количина топлоте што ствара сувишне трошкове. Неопходна нам је такође и реконструкција тоалета. И у школи у Лучкј Реци потребна би била замена крова од црепова јер је у веома лошем стању. Предавао сам пројекте неколико пута али до реализације није још дошло. Захваљујући председнику Привременог органа СО Зубин Поток господину Срђану Вуловићу и свим другим члановима тренутно смо завршили ископавање артеријског бунара за потребе школе и обданишта у Брњаку, напомиње наш саговорник.
Ученици ове основне школе показују одличне резултате приликом уписа жељене средње школе. Сви они завршавај бар средњу школу а многи од њиха одлазе и на студије.

И поред тога што су куће у Брњаку разбијеног типа и раштркане , школа је постављена на добром месту тако да нема много малих ђака-пешака. Скоро свима је обезбеђен превоз захваљујући локалном превознику „Колашин – превозу“. Само у школи у селу Бубе има ђака који пешаче 3-4-5 километара до школе. Најдаље путују ђаци из села Копиловиће, Међеђи Поток,Чукиће, Гариште….
-За 20 година колико радим у овој школи пратио сам даље школовање наших ученика и могу да кажем да имамо докторе, профисоре, наставнике, учитеље, инжињере итд. То ме испуњава јер напредовање и јесте циљ и сврха образовања, рекао нам је на крају директор Основен школе „Петар Кочић“ у Брњаку, Бобан Божовић.

Славица Ђукић

Подели на: