Најновије вести

Сутра други круг локалних избора у 21 општини на КиМ

Други круг избора за председнике општина биће одржан сутра у 21 средини на Косову и Метохији, а политичке странке су синоћ завршиле петодневну кампању.

 

Други круг избора биће одржан у Ђаковици, Глоговцу, Гњилану, Драгашу, Истоку, Качанику, Клини, Косовом Пољу, Каменици, Обилићу, Ораховцу, Подујеву, Приштини, Призрену, Штимљу, Витини, Вучитрну, Малишеву, Јунику, Мамуши и Клокоту.

У Клокоту су кандидати за председника Владан Богдановић из Српске листе и Страхиња Спасић из ГИ Српска народна слога.

На КиМ има 38 општина, а у првом кругу председници су изабрани у 17, укључујући девет са српском већином. То су Грачаница, Северна Митровица, Звечан, Лепосавић, Зубин Поток, Штрпце, Партеш, Ново Брдо и Ранилуг.

Владајући покрет Самоопредељење премијера Аљбина Куртија у другом кругу избора имаће кандидате у 12 општина.

Након првог круга гласања Самоопредељење је трећа странка по укупном броју освојених одборничких места у локалним скупштинама.

Демократски савез Косова и Демократска партија Косова, две најјаче опозиционе странке у косовском парламенту, освојиле су највише, по 206 одборника у 28 општина и којима албанска и друге несрпске заједнице чине већину.

У десет општина са српском већином највише одборника освојила је Српска листа, укупно 147, а у појединим срединама, попут Лепосавића и Ранилуга, у скупштинама биће само њених одборника.

Покрет Самоопредељење обезбедио је 193 одборничких места у скупштинама 28 општина.

Највише одборника добио је у Косовској Каменици, Приштини И Призрену, али без убедљиве већине у скупштинама тих општина.

Алијанса за будућност Косова (АБК) добила је укупно 120 одборника, Социјалдемократска иницијатива (НИСМА) 21 мандат, Алијанса ново Косово имаће осам одборника, док ће независна листа Беким Јашари у Србици имати 10 места.

Подели на: