уторак, 29. новембра 2022. | 04:38
Најновије вести

Сва наша сумњива лица

Позоришна представа” Сумњиво лице” одиграна у Лепосавићу

 

Наслов представе је модификован у,, Сумљиво лице”, с јасном одредницом да је то језички неисправно, али у говору” прихватљиво”. Стара добра класична драма увек изазива велику пажњу публике, па је тако и у Центру за културу ,,Сава Дечанаћ’ у Лепосавићу представа одиграна у пуној великој сали.
Представа ”СумЉиво лице” у режији Милана Нешковића и продукцији Народног позоришта у Приштини изведена је у Центру за културу ”Сава Дечанаћ’ у Лепосавићу, а велика сала Дома културе била је пуна гледалаца,као ретко када. Иначе ова позната драма Бранисалава Нушића , спада у наше класике и доживела је велики број изводјења, а у изведби глумаца Народног позоришта из Приштине приказује се широм Косова и Метохије.
Премијеру је имала у Грачаници почетком ове године. У овој представи играју Игор Дамњановић, Милена Јакшић, Тамара Томановић, Милан Васић, Бранко Бабовић, Аника Грујић, Никола Дјордјевић, Зоран Мијатовић, Ивица Јевтић, Бранко Јанићијевић и Урош Антонијевић. Улогу Бранислава Нушића тумачи дугогодишњи сарадник Народног позоришта из Приштине , гост из Ниша Александар Михаиловић. Сценограф је Горан Стојчетовић, а костимографкиња Биљана Грубор.
”Сумњиво лице” је драма писана измедју 1887 и 1888 године. Радња драме представља корумпирано стање државних чиновника у Србији и утицајем династије Обреновић.
У ”СумЉивом лицу”, како су је насловили глумци из Народног позоришта из Приштине радња и ликови у драми се уопште нису променили, али су добили на градацији карактера у свој својој подлости. Сада се то још јасније осећа И добило је карактеристике ове свакодневице. И после више од једног века, ликови су исти остали, само на први поглед, уствари још су подлији, лукавији, корумпиранији, као одлика времена које живимо. На жалост, смешно је и тужно у исто време, али реална стварност је то,и тешко се мења.
Након представе у Лепосавићу, драма наставља своја гостовања и у другим српским срединама на Косову и Метохији. В.Вукојевић

Подели на: