Најновије вести

Свечана сала препуна гледалаца

Одиграна представа Николаја Гогоља „Женидба“ у Дому културе у Зубином Потоку

 

Позоришна представа „Женидба“ према тексту руског писца Николаја Васиљевича Гогоља изведена је у свечаној, реновираној сали Дома културе „Стари Колашин“ у Зубином Потоку у сарадњи Народног Позоришта Приштина са седиштем у Грачаници и Српским народним позориштем из Новог Сада. Сала Дома културе „Стари Колашин“са 259 седишта је била препуна, а ученици који ово Гогољево дело имају и у лектири радо су дошли и одгледали овај позоришни комад, рекла нам је Андријана Живановић, директорка Дома културе.

Режисер представе Милан Kараџић, каже да је „Гогољ желео да у први план стави и исмеје друштвене аномалије свог времена – лицемерје и жељу за статусом по сваку цену“. Женидбу оцењује као друштвену обавезу, статусни симбол, испуњавање форме за којом његови ликови чезну, и сматра да је управо то оно што их чини комичним. Овај комад представљен је премијерно грачаничкој публици још 8 октобра, на обележавању 70 година од оснивања Народног позоришта у Приштини. У сарадњи приштинског и позоришта из Новог Сада, ова представа је такође одиграна крајем новембра прошле године, у Звечану.

„Иако је прошло скоро двеста година откако је комад написан, све те аномалије су и даље актуелне и итекако присутне у сваком, па и нашем друштву,“ рекао је Kараџић.

У Гогољевом комаду „Женидба“ на сцени се појавила глумачка екипа: Јелена Орловић, Јасмина Стоиљковић, Аника Грујић, Милан Васић, Игор Дамјановић, Милорад Kапор, Небојша Ђорђевић, Бојан Стојчетовић, Бранко Бабовић и Тамара Томановић.

С. Ђукић
Подели на: