Најновије вести

Свечано прослављена храмовна слава царске лавре манастира Бањске

Светом архијерејском литургијом, коју је служио Епископ рашко-призренски Теодосије, обележена је храмовна слава царске лавре манастира Бањске – Пренос моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана. У порти манастира одржана је културна манифестација “Старо-српски извори Косова и Метохије”.

У манастиру Бањска, древној задужбини краља Милутина, поводом храмовне славе Пренос моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана, свету архијерејску литургију, у присуству великог броја верника, служио је Владика рашко-призренски Теодосије уз саслужење свештенства и монаштва Епархије.

“Даће Бог да ова светиња још се обнови, онако како смо започели, да се братство умножи, да наш народ остане на овим просторима и да се створе услови за живот нашег народа на овим просторима”, поручио је Владика Теодосије позивајући верни народ да остане веран својој вери и предању које смо вековима сачували на Косову и Метохији. Након Св. Литургије Владика је са свештенством и народом кренуо у празничну литију, а потом је благословио славски колач и жито.

Граматама за постојану љубав према светој православној вери и ревносност према храму Божијем, Владика Теодосије одликовао је г. Мирка Ристића и г. Љубишу Милетића. “За сваког православног хришћанина, поготово нас Србе који живимо на КиМ, ово признање значи, а ова светиња заслужује много висе него што јој дајемо ”, рекао је поводом примања грамате г. Љубиша Милетић. “Био сам и раније награђиван, а ово ми је најдраже одликовање. Трудићу се да и даље наставим са радом, док ме служи здравље”, рекао је г. Мирко Ристић.

Након Литургије и доделе грамата у порти манастира, одржана је културна манифестација „Старо-српски извори Косова и Метохије“, у оквиру које су представљени традиционални инструменти, песме и игре. Ову манифестацију, која се више од три деценије одржава на подручју КиМ, организовао је Савез аматера Косова и Метохије, а под покровитељством Министарства културе Републике Србије и Канцеларије за Косово и Метохију.

Данашња прослава у древној Милутиновој задужбини настављена је уз песму и славски ручак, уз традиционално гостопримство игумана манастира о. Данила и његових монаха. Гостима је служено и већ надалеко познато бањско пиво које се производи у недавно подигнутој манастирској пивари.

Подели на: