Најновије вести

Свети српски цар Лазар и српски јунаци задужили Србе да чувају Косово

Срби у Косовском Поморављу су и ове године достојанствено пригодним активностима обележили Видовдан. Већи број верника 28.јуна окупио се у јутарњим сатима у цркви Светог Марка у Шилову где је служена пригодна празнична литургија. Након тога у црквеној порти крај споменика цару Лазару који је из Гњилана пренет након рата у Шилово, изведен је културно уметнички програм уз подсећање на косовски бој и славне српске јунаке.

 

Већи број верника на Видовдан окупио се на литургији у селу Великом Ропотову на територији општине Ранилуг, након чега су парох Ропотовски јереј Слобдан Марковић, парох тражачки јереј Бојан Јевтић и парох Каменички протојереј срђан Миленковић од цркве предводили литију до бисте цара Лазара у центру села, где је такође служен парастос славним српским јунацима из косовског боја.
Општина Ранилуг је и ове године Видовдан обележила као свој дан свечаном седницом. Председник општине , Владица Аритоновић је присутне одборнике и госте упознао укратко са оним што је до сада урађено на плану развоја Ранилуга у овој и протеклих 11 година, колико ова општина постоји. Он је истакао да ће се наставити са улагањима у свим сегментима живота и рада, како би се укупни животни услови становника подигли на висок ниво. На свечаној седници општине Ранилуг кроз видо пројекцију приказане су активности младих волонтера који су у протеклих неколико месеци у време трајања борбе против појаве и ширења корона вируса, истакли на дистрибуцији пре свега материјалне хуманитарне помоћи станонвиштву. Њима су уручене посебне захвалнице и Аритоновић је нагласио да подршка младима на плану њихове позитивне афирмације неће изостати. Аритовновић је изразио жаљење да ове године на обележавање Видовдана нису дошли гости из Сремске Митровице и Новог Сада, пријатељи и побратими општине Ранилуг. Њихов изостанак спречила је актуелна
И ове године на Видовдан косовскопморавски Срби походили су брдо Прилепац крај остатака средњевековног града Прилепца, где је рођен славни српски свети цар Лазар. Пароси, ропотовски, стражачки и каменички су служили парастос пред спомен плочом посвећеном цару Лазару, након чега је сечен колач. Колачари за Видовдан наредне године на Прилепцу биће Небојша Васић из Косовске Каменице и Иван Мицовић из Ранилуга. Додајмо да се спомен плоча са Прилепца посвећена цару Лазару преноси на сигурно место, јер се већ више пута нашла на мети вандала. Рушена је и оштећивана.
-Захваљујемо се Богу што нас јед удостојип да се окупимо овде и да се помолимо нашим светитељима, нашим мученицима, који су пострадали ради нас њихових нследника али и ради наше вере и ради Христа, јер су они били Христови војници, који су се борили за правду за крст частни и за слобду- казао је у својој беседи на Прилечцу, протојереј Срђан Миленковић.
– Много су нас задужили свети Кнез Лазар и српски јунаци из Косовског боја, да чувамо своју имовину, српску свету земљу за коју су они дали своје животе- казао је поред осталог протојереј Миленковић. Он је присутне Србе на Прилепцу позвао да не продају своју дедовину, јер како је рекао ако то чине неће моћи да долазе да обилазе своје светиње. Подсетио је на српско страдање у новије време и истакао да се парастос на Прилепцу служи и тим новм српским страдалницима .
На Прилепцу је након парастоса изведен пригодан културно уметнички програм где су се окупљенима старим српским појањем представили члавни певачке групе КОС из Косовског Поморавља, а пред окупљењима је о јунаштву цара Лазара и српских јунака у косовском боју беседио глумац аматерског позоришта из Гњилана, Саша Стојановић, одевен у одежде какве је носио славни српски свети кнез Лазар.
У овкиру обележавања Видовдана у Великом Ропотову су организоване и прогодне спортске игре у вишебоју, као и ликовна колонија.
С.И.

Подели на: