Најновије вести

Свети Трифун обележен у Лепосавићу

Свети Трифун заштитник виноградара, свечано је данас обележен у Лепосавићу. У Храму Светог Василија Острошког, свету архијерејску литургију служио је Владика Теодосије, а затим је пресечен славски колач и орезан први чокот у овој години на имању винарије Лакићевић.

 

 

Светои Трифун, заштитник виноградара, обележен је у Лепосавићу у Храму Светог Василија Острошког, где је епископ рашко-призренски Теодосије, служио свету архијерејску литургију уз саслужење свештенства и монаштва.

Након литургије уследило је сечење славског колача у виноградима породице Лакићевић уз орезивање и освећење винограда.

Обележавању данашњег празника присуствовали су поред представника општине Лепосавић, представници Канцеларије за КиМ, Канцеларије ЕУ из Приштине и многобројни гости из Грачанице, Београда…

Владика Теодосије је благословио виноградаре, домаћине и раднике.

“Сви који ће се трудити онако како Господ на нас гледа и очекује да на њиви Господњој се трудимо, с вером у њега поштујући његову заповест, испуњавајући реч Божију. Да живимо по њој, како би убирајући овде плодове земаљске мислили на оно што је много важније, на царство небеско и на живот будућег века. Нека је благословено, да Господ подари свој благослов и да умножи плодове ових поља и винограда”, рекао је владика Теодосије.

Директор Винарије” Лакићевић” Милан Лакићевић казао је да се данас симболично орезује винова лоза, а након тога следе и први радови у виноградима.

“Данас се симболично ореже неколико чокота који се покропе светом водицом и вином. Циљ је да данас на Светог Трифуна, празника виноградара, дамо снагу и здравље и да се помолимо за здравље чокота, за наше здравље и благостање наших породица. После тога идемо одмах са резидбом. Данас је симболично, свечано, а од првог лепог дана крећемо са резидбом”, рекао је Лакићевић.

Он је додао да су на достојанствен начин представили општину Лепосавић.

“Ми смо показали ових неколико година да се виноградарство на велика врата враћа после неколико деценија, мозда и после једног века у општини Лепосавић”, истакао је Лакићевић.

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Милош Терзић присуствовао је литургији у Храму Светог Василија Острошког, а затим и орезивању чокота на имању породице Лакићевић.

Он је том приликом честитао празник Светог Трифуна и захвалио свим породицама које чувају српско име и презиме на овим просторима.

“Ово је прилика да нашим сународницима широм КиМ, винарима, виноградарима, занатлијама који обележавају данашњи празник честитамо празник у име Канцеларије за КиМ и Владе Републике Србије. Хоћу посебно да се захвалим данашњим домаћинима, породици Лакићевић. Хвала свим српским породицама на КиМ, што чувају српско име и презиме и што својом привредном активношћу наши винари на КиМ помажу и подстичу и друге српске породице на овим просторима да остану и да опстану”, рекао је Терзић.

Терзић је нагласио да је имао прилику да буде сведок шта су све вредне руке породице Лакићевић и многих домаћина на овим просторима способне да ураде и направе.

“Као што знамо, Косово и Метохија представља колевку српског виногарадарства још из времена српске средњевековне државе из доба Немањића и шодно томе наша је обавеза и одговорност да данашњи дан обележавамо и духу наше православне вере, традиције, културе и да се држимо заједно. Да будемо сложни, јединствени да будемо из нашу отаџбину, да се држимо наше Српске православне цркве која је кроз векове представљала темељ нашег Националног идентитета и која је увек била и која је и сада духовно уточиште српског народа, у тешким ситуацијама и под тешким околностима какве и сада имамо”, рекао је Терзић.

Канцеларија за КиМ и Влада Републике Србије ће наставити да подржава овакве пројекте, рекао је Терзић и поручио народу да никада неће бити сами.

“Хоћу да поручим нашем народу, да никада неће бити сами, да ћемо увек бити уз њих као Канцеларија за КиМ и директор Петар Петковић, Влада Републике Србије, али да највећу борбу води председник Александар Вучић. Наставићемо да пружамо подршку у институционалном и у материјалном смислу за наш народ. Српски народ на Косову и Метохији никада ничији зулум трпео није па неће то чинити и дозволити ни сада. Сигуран сам да ћемо у будућности имати прилике да се радујемо политичким победама и да ћемо победити све оне који под покровитељством Аљбина Куртија и режима у Приштини, хоће да једностраним и насилним акцијама спроводећи терор, протерају српски народ са Косова и Метохије, што се никад неће догодити и што никада нећемо дозволити”, навео је Терзић.

Подели на: