Најновије вести

Тачи: Не постоји разлог за спектакуларна хапшења

Косовски председник Хашим Тачи оценио је да не постоји ниједан разлог за спектакуларним експедицијама или акцијама међународне полиције и да мора да се поштује интегритет и достојанство сваког грађанина.

 

 

Хашим Тачи је након данашњих хапшења Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја рекао да “ниједан потенцијални окривљени неће побећи од правде и да оцењује да не постоји ниједан разлог за спектакуларним експедицијама или акцијама”. Додао је да се “интегритет и достојанство сваког грађанина мора поштовати”.

“Ниједан потенцијални окривљени неће побећи од правде. Стога оцењујем да не постоји ниједан разлог за спектакуларним експедицијама или акцијама. А интегритет и достојанство сваког грађанина се мора поштовати”, саопштио је Тачи након хапшења ветерана бивше ОВК у Приштини.

“Јасно је да се тражи међусобна сарадња у складу са законодавством којим су основане Специјализоване коморе. Ова специјална правда је обавезна да се држи и да делује у оквиру косовског устава и да поштује права свих”, тврди Тачи, против кога је такође написана оптужница у Хашком суду.

Истакао је да је “цурење” докумената “угрозило легитимитет суда у очима грађана, оштетило је слику државе Косово и права потенцијалних окривљених, а да је објављивање ових докумената је било неприхватљиво”.

“Ветерани ОВК су узвишена вредност отпора и нашег покрета за слободу и независност. Ниједна замка коју је било ко поставио, неће ставити Косово на супротну страну правде”, додаје косовски председник.

Он сматра да “цео свет зна да је Косово било жртва и да су се ОВК и цео косовски народ суочили са геноцидом и етничким чишћењем”.

“Косово је увек било и биће на страни истине, сарадње, правде и међународног права, опредељено за изградњу демократске, правне и мултиетничке државе, отаџбине свих његових грађана. То је воља грађана Косова и посвећеност институција државе Косово”, закључио је Тачи.

Подели на: