Најновије вести

Тапија над Косовом исписана је нашом крвљу

Обележен један од највећих српских празника- Видовдан

Парастосом Светом кнезу Лазару и Косовским јунацимана Газиместану, и светом архијерејском литургијом у манастиру Грачаница обележен је Видовдан – 635 година Косовске битке. Самом празнику претходиле су бројне културно-уметничке манифестације које се у централном делу Косова и Метохије организују током јуна у оквиру Видовданских свечаности.
Парастос кнезу Лазару и Косовским јунацима на Газиместану
У присуству великог броја људи који су се окупили крај споменика на Газиместану, парастос Светом кнезу Лазару и Косовским јунацима служио је митрополит црногорско-приморски Јоаникије уз саслужење митрополита, епископа, свештенства и монаштва Српске православне цркве.
У својој беседи митрополит Јоаникије рекао је да на Газиместану, 635 година после Косовске битке, обнављамо своју веру.
-Нигде се тако лепо не осећамо као овде где смо својом крвљу, не само у време Косовске битке, него кроз целу нашу историју сведочили хришћанску, православну веру. Ја још нисам чуо ниједног хришћанина, као што то неки други говоре, да је изгубљено Косово и Метохија. То ниједан хришћанин, прави Србин, неће никада рећи, али поједини говоре. Они који тако говоре, биће да су изгубљени у времену и простору и да су везани само за земаљско, а заборавили царство небеско и завет Светог кнеза Лазара. Они су одступили од његовог завета, казао је митрополит Јоаникије.
Према његовим речима, најважнији споразум о Косову и Метохији, постигнут је 1389. године.
-Када кажу: ”Имамо овај споразум, имамо онај споразум”…Колико је већ тих споразума било? Најважнији споразум – и тапија која је исписана крвљу – постигнут је 1389. године и потписали су га Свети кнез Лазар, Милош Обилић, старина Југ Богдан и деветоро браће Југовића, Топлица Милан, Косанчић Иван и остали српски витезови. За њима су ту тапију дописивали сви јунаци који су гинули за нашу отаџбину, за веру и слободу, за наше светиње до дана данашњега, нагласио је Митрополит Јоаникије.
Организовано аутобусима и аутомобилима Срби су дошли на Газиместан из свих делова Косова и Метохије, остатка Србије, Црне Горе, Републике Српске, Северне Македоније. Скуп  су обезбеђивали припадници косовске полиције, али су били приметни и припадници из састава немачког Кфора, као и италијански карабињери. Након службе окупљени су певали родољубиве песме и скандирали ”Косово је срце Србије”.
Полиција је и овог Видовдана претресала аутомобиле на скретању са магистралног пута на пут који води до Газиместана, а потом и људе на улазу у комплекс споменика. Забрањиване су мајице са апликацијама и родољубивим натписима. Полиција је привела на информативни разговор младића Н.М. из Бабиног Моста, након кога је пуштен.
Парастосу су присуствовали представници Канцеларије за КиМ и  представници локалних институција.
Видовданска литургија у манастиру Грачаница
Свету архијерејску литургију у манастиру Грачаница пред великим бројем верника служио је митрополит црногорско-приморски Јоаникије уз саслужење митрополита и владика СПЦ.
Архиепископ и митрополит рашко-призренски Теодосије пренео је поздраве патријарха Порфирија, којем је, како је рекао, онемогућено да на празник буде са својим народом.
-Ми данас сабрани овде треба да покажемо ко смо и за шта смо опредељени на овом пролазном земаљском животу. Треба да покажемо да ли држимо завет Исуса Христа. Да ли држимо завет Светог кнеза Лазара. Да покажемо колико смо верни нашој вери православној, нашим светињама. Овде сам и да пренесем поздраве Његове светости, нашег патријарха који је сваке године са нама и који је у својој беседи говорио да је ово његов дом. Њему је ове године ускраћено да буде са нама. Они који мисле да ће тиме нешто постићи насупрот томе они показују ко су, шта су и каква је њихова култура, рекао је митрополит Теодосије.
По традицији, након литургије у порти манастира Грачаница мајкама са четворо и више деце додељен је орден Мајка девет Југовића, као и новчана помоћ. Уручили су га помоћница директора Канцеларије за Ким Милена Парлић и  митрополит рашко-призренски Теодосије.
Ове године додељена су три златна ордена мајкама са петоро и више деце и 43 сребрна ордена  мајкама које су родиле четворо деце.
-Поред прогона и страдања на Косову и Метохији се живи, рађају се деца, крсте, и тако ће бити кроз векове. Најбољи пример за то су управо ове наше мајке. Данас додељујемо орден мајкама  чија ће деца одрастати негујући Видовдан и бранећи свој духовни живот, и у тој мери ће наставити да се боре за слободу као што су наши преци чинили вековима. Докле год ми чувамо Косово, и Косово ће чувати нас, рекла је Парлић.
М.Ч.
Подели на: