среда, 07. децембра 2022. | 20:26
Најновије вести

Тематска колонија везана за симболе српског наслеђа

Ликова колонија „Јесен у Призрену“ у Галерији Дома културе „Грачаница“

 

Дом културе „Грачаница“ организује седмодневне ликовне сусрете „Јесен у Призрену“ од 16 – 23. фебруара ове године. Ликовна колонија се до сада одржавала у манастиру Светих Архангела код Призрена, али због епидемиолошких мера и могућности да сликари стварају без контакта једни са другима ове године биће одржана у Галерији Дома културе „Грачаница“.
Дом културе „Грачаница“ угостиће седам сликара: Емила Сферу и Снежану Манасић из Панчева, Ђорђа Станића из Ужица, Дејана Кргу и Светлану Милутиновић из Београда, Божицу Милојевић из Ниша и Бобана Филиповића из Ранилуга
„Јесен у Призрену” је колонија тематски везана за изузетне симболе и драгуље нашег наслеђа и одржава се по шести пут. До сада смо имали доста догађаја у Светим Архангелима, Атријуму цркве Светог Спаса и у Богословији „Свети Кирило и Методије”. Овом колонијом настојимо да одржимо континуитет повратка српске стварајуће уметности и културе у овај град, у коме је до рата 1999. године живело више од десет хиљада Срба.Уметници ће посетити места која су страдала у Погрому марта 2004. као и сам град Призрен и то ће бити њихова обнова, каже Небојша Јевтић, уредник Галерије Дома културе Грачаница.
Изложба радова биће одржана у Призрену и Грачаници.
Покровитељ колоније је Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије уз несебичну подршку Епархије рашко-призренске.  С.Ђ.

Подели на: