среда, 22. септембра 2021. | 10:52

Тешко је, али се не жалимо

Здравствени радник Предраг Јосифовић ради на пријему пацијената у Ковид амбуланти у Лепосавићу

 

Ковид амбуланта у Лепосавићу ради у континуитету од појава пандемије Ковид 19, а здравствени радник Предраг Јосифовић пренео нам је утиске о раду у овим околностима. Новина је да је амбуланта увела двадесет четворочасовно дежурство, од 15 јула, а до тада имала је радно време од 7-23 часа.
Лепосавић, 17.јула- Свакоднево кроз ову амбуланту продје у просеку по педесет пацијената који се јављају са симптомима кашља, повишене температуре, малаксалости И низа других тегоба. Сви они посумњају на корона вирус , а адреса је Ковид амбуланта. Предраг Јосифовић,лаборант, од оснивања ове амбуланте половином марта ангажован је у њеном раду.
-Тешко је, али се не жалимо. Ту смо да помогнемо нашим суградјанима у овим тешким временима, започиње своју причу Јосифовић.
-Сви смо се понадали да ће се са укидњем ванредног стања ситуација стабилизовати, али сада видимо да с мо се прерано опустили, вратили уобичајеним активностима, дружањима у кафићима, организовању славља И то је , по свој прилици, било кобно. Вирус се вратио у популацију, а заражавање је узело велики мах. Наши пацијенти ових дана, може се рећи , су углавном особе средње животне доби И што је похвално немамо пацијенте са изузетно тешком клиничком сликом И на респираторима. Повећано је тестирање И у просеку од десет тестираних , њих троје је позитивно на овај вирус.
Питали смо Предрага како реагују пацијенти када сазнају да с у позитивни, а он закључује да је то веома индивидуално И зависно од породичне ситуације.
– Било је разних ситуација, наравно да је то тешко сазнање, а најтеже су емотивне приче самохраних мајки, које сазнају да с у позитивне на вирус И морају у болницу И питају се коме да оставе децу да брину о њима. Слична је ситуација И код особа које имају старе родитеље, који су упућени на њихову бригу И помоћ.
Сама процедура тестирања, наставља Јосифовић, одвија се у више фаза. Пацијенту који се јави у Ковид амбуланту који посумња да је заражен , узим се брис, чији узораак се шаље на испитивање у Краљево. Резултати, након три дана стижу у Косовску Митровицу, одакле нас наше колеге обавештавају о резултатима теста за сваку особу. Ми потом обавештавамо наше пацијенте о налазима теста на предходно остављен контакт телефон И у случају да је тест позитиван, ми преузимо даљу бригу одвожења пацијета у болницу у Косовску Митровицу. Ради се нализа крвне слике И пријем се врши на Грудно оодељење митровачког здравственог центра И уколико се ради о пацијенту који нема упалу плућа, И друге пропратне симтоме тежег облика болести након преписане терапије брзо буде отпуштен на кућно лечење. Код пацијената са тежом клиничком сликом лечење се наставља у болници, истиче Јосифовић.
Нарочито од почетка јула повећан је број градјана који се јавлају у Ковид амбуланту. Ово је веома разудјено подручје с а око седамдест села која су расута дуж тока реке Ибар или на обронцима планине Рогозне И у поткопоничком подучју , па је самим тим И отежан рад здравствених радника И возача који требају стићи до сваког пацијента.
– Имамо четири лекара И четири сесте И техничара, И настојимо да одговоримо свим захтевима. Имали смо радно време од 7-23 часа, али од 15. Јула увели смо двадсесет четворочасовно дежурство, тако да сада у свако доба дана дана И ноћи на располагању смо нашим пацијентима И ту смо да пружимо помоћ и усмеримо пацијента на процедуре тестирања И лечења. Уз то могу да нагласим да Дом здравља ради уобичајено за све друге пацијенте, каже Јосифовић.
У овим тешким временима , када смо сви посебно опрезни И у страху од заразе , битно је да знамо да су ови здравствени радници добро опремљени И да располажу свим средствима заштите како би, пре свега сачували своје здравље, И били у могућности да помогну градјанима.
– Добра сарадња са Скупштином општином Лепосавић , коју посебно морам да истакнем, резултирала је да смо од почетка рада ове амбуланте добро опремљени свом заштитном опремом, заштитним оделима, комбинезонима, визирима, заштитним маскама И рукавицама, као свим дезинфекционим средствима. Ових дана стигле су још извесне количине ове заштитне опреме, тако да можемо рећи да с мо добро опремљени И у могућности да пружимо адекватну здравствену услугу у овим околностима. Требало би још лекара, али то су за сада кадрови којима располажемо, каже Јосифовић.
Може се рећи да борба са Корона вирусом траје цело пролеће И ево већ половину лета са краћом паузом, па нас је интересовало како даље поступити, који су савети које здравствено радници могу упутити градјанима.
-Оно што је најважније свакако треба послушати савете струке, Све је на нама, смањење контаката И социјална дистанце су приоритет, а ту је И одговорно понашње И обавезно ношење маски. Тако ће те најбоље помоћи себи, а нама смањити посао, закључује Јосифовић.
В.Вукојевић

Подели на: