Најновије вести

„Тешко свуда своме без својега“

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“ обележио 55 година од оснивања

 

Пред препуном салом грачаничког Дома културе, Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“ из Приштине са привременим седиштем у Грачаници, премијером програма „Тешко свуда своме без својега“ обележио је 55 година од оснивања.
Нови програм Ансамбла „Венац“ прича је о колевци српског народа, државе и традиције на Косову и Метохији, али и путевима којима је са Косова одлазио и поново се враћао.
Ансамбл „Венац“ основан је у Приштини 1964. године са задатком да прикупља, чува, сценски обликује и презентује играчко, певачко, музичко и обредно наслеђе Косова и Метохије, али и ширег етнокореолошког простора. Ансамбл је годину јубилеја обележио широм Србије и региона извођењем низом програма под именом „Земљом овом – Легенда о Венцу“. Јубилеј је обележен и вокално-инстурменталним програмом „У чије се здравље вино пије“ у Старом двору у Београду, а прослава се завршава у Грачаници премијером поменутог новог програма, који ће потом бити изведен и на Великој сцени Народног позоришта у Београду 17. децембра 2019.
-Слојеви вековних емоција у овим играма и песмама су оно што данас инспирише уметнике који су стварали овај програм. Ти слојеви носе традицију и сећање на велике историјске догађаје, личности из далеке прошлости и судбину држава, а све то из перспективе малог човека, оног анонимног уметника, који је стварао посвећен животу и опстанку своје породице. Зато је традиционална уметност важна за сагледавање карактера народа, а Анамбл ”Венаћ’ програмом „Тешко свуда своме без својега“ сведочи о карактеру српског народа Косова, Метохије и Старе Србије, истиче директорица.
Ансамбл народних песама и игара ”Венаћ’ из Приштине, уз београдски ансамбл ”Коло” једини је такве врсте у Србији. У бившој СФР Југославији такви ансамбли су постојали још у Загребу и Скопљу. И они су као и земља у којој су основани претурили преко главе доста тога, али су и даље у мисији скупљања, чувања и презентовања културног наслеђа са Косова и Метохије кроз песму, игру, музику и обичаје. Да то раде професионално, али и срцем, показали су на концерту у част свог јубилеја одржаном у Дому културе у Грачаници.
Ансамбл финансира Министарство културе и информисања Републике Србије, и, како они стално подсећају, да нема те подршке они не би ни постојали.

М.Ч.

Подели на: