Најновије вести

Тирана и Приштина договориле саобраћај без задржавања на прелазима

Министар унутрашњих послова Албаније Бљеди Чучи најавио је да је са Приштином потигнут договор да се саобраћај на прелазима одвија без саустављања возила и контроле путника, а да ће циркулација бити праћена камерама.

 

Нови систем одвијања саобраћаја биће уведен пре почетка летње сезоне, појаснио је Чучи на заједничкој седници приштинске владе и владе Албаније, у Елбасану.

“То није део споразума, али на захтев премијера Албаније и Косова, на последњем састанку договорили смо се са министром унутрашњих послова Косова да ћемо на граници поставити систем камера и саобраћај ће бити омогућен нон-стоп. Камере ће саме снимати све што се тиче идентитета аутомобила који пролази кроз читање регистарских таблица и све ће бити аутоматски, без заустављања на граници. Ово је обострани напор који смо већ предузели и направили смо план рада за и верујемо да ће то бити много пре почетка летње сезоне”, рекао је Чучи, а преносе медији у Приштини.

На седмој по реду заједничкој седници двеју влада, један од 16 споразума, треба да буде и омогућавање слободе кретања. О томе и другим споразумима говорио је и премијер Албаније Еди Рама, рекавши да Приштина и Тирана договорима у многим областима, о унапређењу слободног кретања, олакшавању запошљавања и већом интеракцијом између Албанаца на Косову и Албанији, “остварују синергија између две земље”.

“Данас се заједнички залажемо за укидање дозвола за привремени боравак, отварање заједничке граничне тачке и регулисање локалног граничног режима. Споразум који данас имамо пред нама олакшава процедуре за добијање аутоматске боравишне дозволе, што је природно. Стварамо повољније услове за обе стране границе, за приступ тржишту рада и још један корак у обједињавању тржишта на којима Албанци могу да раде, студирају, заснивају породицу и пензионишу се са социјалним правима без обзира на географску локацију у Албанији или на Косову”, рекао је Рама на заједничкој седници.

Он се заузео за сарадњу у области образовања и иновација, за коју две владе сматрају приоритетом и хитном потребом.

Рама је истакао да на заједничкој седници предузимају конкретан корак за пругу Драч-Приштина, назвавши је још једним приоритетом, и за коју је рекао да је дугогодишњи сан.

“Још један приоритет, након почетка рада на прузи Тирана-Ринас-Драч, потписујемо меморандум као што смо и договорили на претходном састанку да започнемо студију изводљивости за пругу Драч-Приштина. То је дугогодишњи сан и амбиција свих влада. Данас чинимо конкретан корак. У зависности од студије, моћи ћемо да представимо овај пројекат за приступ средствима из Европског инвестиционог плана”, објаснио је албански премијер.

Обећао је да споразуме које данас потпишу неће остати само на папиру, већ да ће бити брзо спроведени, најављујући успостављање заједничког владиног секретаријата за спровођење споразума.

Рама је затражио и сагласност да се две владе договоре да се “од следеће године у настави на Косову и Албанији ради са истим букваром”.

“У наредној години, која је година јубилеја за независност наше земље, имаћемо спреман јединствени буквар. Буквар је основна књига за свакога ко ступа на пут образовања и дуги низ година је књига која се третира као текст са много алтернатива. Договорили смо се да имамо само један буквар. Ако се данас договоримо, имаћемо буквар албанског језика у Албанији и на Косову и на свим просторима где се пише и чита албански језик”, рекао је Рама.

Премијер у Приштини Аљбин Курти је на састанку две владе изјавио “да су Косово и Албанија две земље, као храст са две гране”.

“Рећи да смо подељена нација било би глупо, рећи да сте посвећени националном јединству, истицало би вас као националисту, а рећи да улазимо у ЕУ звали би се дипломатама. Хајде да говоримо као дипломате и да радимо као патриоте”, рекао је Курти.

Оценио је “да је интеграција две земље стратешка и више него сврсишодна”, и додао да “сарадња није жеља и избор већ задатак”.

“Што се више будемо приближавали, постајаћемо јачи јер смо више од две земље. Морамо да пронађемо заједнички позив”, навео је Курти.

Подели на: