Најновије вести

Толкач: Хвала Вучићу, Украјина не мења став о КиМ

Амбасадор Украјине у Србији Володимир Толкач захвалио је председнику Александру Вучићу на томе што је у својој изјави скренуо пажњу на догађаје у Украјини, на хуманитарној помоћи коју добија украјински народ и на стварању изузетно повољних услова за расељене из Украјине који су уточиште нашли у Србији.

 

 

Толкач је истакао да се принципијелни став Украјине огледа у поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије и подршци дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, наводи се у саопштењу украјинске амбасаде у Београду.

Према његовим речима, тренутно је ескалација безбедносне ситуације на КиМ и у Балканском региону пре свега у интересу Русије, која би, како тврди Толкач, на тај начин скренула бар пажњу Европе са “руских ратних злочина у Украјини”.

“Није случајност то што је ситуација на северу Косова почела да ескалира прошле године управо после неуспеха руског блицкрига против Украјине”, сматра Толкач.

“Амбасада не располаже информацијама о плановима војног врха Украјине у вези са роковима и правцима ослобађања Украјине од освајача, али оно што поуздано знамо јесте да ће се украјински народ борити за ослобођење сваког центиметра наше земље”, рекао је Толкач.

Навео је да Украјина данас не брани само себе, већ и заједничке европске вредности и будућност, као и да рачуна да ће Србија појачати подршку борби украјинског народа и да ће јачање такве подршке и што пре ослобађање целе Украјине одговарати и интересима свих Срба.

“Може ли се очекивати да ће ‘терористи из Кремља’ имати позитиван утицај на Косово и регион ако су сравнили са земљом десетине градова у украјинском Донбасу, укључујући историјски административни центар Славјаносербији, Бахмут, и убију хиљаде људи који су углавном говорили руски у источној Украјини? Ако сваки дан бомбардују украјинску цивилну инфраструктуру пројектилима и дроновима, ако су дигли у ваздух каховску хидроелектрану и починили акт екоцида пре месец дана, а сада уцењују свет и Европу претњом терористичког напада на највећу европску нуклеарну електрану у Запорожју?”, запитао је Толкач.

 

Подели на: