уторак, 17. маја 2022. | 16:53
Најновије вести

Товаљери: Италијанска влада може да посредује између Београда и Приштине

Посланица Европског парламента и чланица Лиге Матеа Салвинија Изабела Товаљери изјавила је да недавно одржан састанак заменика италијанског премијера Матеа Салвинија и председника Србије Александра Вучића био веома битан, јер показује блискост две земље.

 

“Што се тиче нерешеног питања Косова, верујем да италијанска влада може играти одлучујућу улогу посредујући да коначно дође до решења постојећих спорова и до стабилизације стања након очигледно пропалог француско-немачког самита у Берлину. На њему је без разлога избегнуто присуство Италије. То је још један у низу доказа да ЕУ није у стању да води заједничку спољну политику”, рекла је Товаљери.

Према њеним речима, између Србије и Италије постоји велико пријатељство, засновано на заједничким културним и хришћанским коренима, али и значајна трговинска размена.

“Италија је други по величини спољнотрговински партнер Србије. На пример, у мом граду Бусто Арсизио, у коме сам ја заменик градоначелника, недавно смо потписали споразум о сарадњи са српским градом Суботицом, како бисмо унапредили културне и економске односе”, рекла је она.

Она је истакла да односе две државе треба још више ојачати јер у источној Европи, Мађарској и Пољској, као и у Србији, постоји осећај поноса који је веома сличан идеалима које је Лига увек следила и које данас подржава трећина Италијана.

Товаљери је додала и да је важно учврстити односе између Србије и ЕУ, будући да је, како је оценила, Србија централна земља за јачање идеје о Европи која се поноси хришћанским вредностима и противи се диктатури званој “политичка коректност”, као и снисходљивости према растућој исламизацији.

Подели на: