Најновије вести

„Тражимо их, нећемо одустати“

Новинари УНС-а и ДНКиМ окупили се на месту отмице својих колега Ђуре Славуја и Ранка Перенића у рејону Зочишта

 

 

Новинари, чланови Удружења новинара Србије ( УНС) и Друштва новинара Косова и Метохије ( ДНКиМ) окупили су се данас у рејону Зочишта на месту отмице новинара Радио Приштине Ђуре Славуја , да крај спомен плоче након 23 године од нестанка колега поставе питање где су они и зашто истрага о овом случају „тупка у месту“.

Председник ДНКиМ Будимир Ничић је истакао да су институције поводом расветљавања овог слиучаја као и других случајева убијених и киднапованих новинара заказале.

-Све институције су заказале када су у питању убијени и отети новинари и домаће и међународне.Нажалост заказали су и многи из наше професије, пре свега мислим на колеге Албанце који имају много већу снагу и утицај од нас српских медија и новинара овде на Косову. И овом приликом бих апеловао на њих да искористе свој утицај и скрену пажњу јавности , односно држе пажњу јавности , када су у питању убијени и отети новинари и Срби и Албанци, јер то је најмање што породице наших отетих и убијених колега очекују и од њих и од нас.А на крају крајева то је и наше обавеза и према нашој професији и према правди за коју се врујем сви залажемо- казао је Ничић.

Новинарка која се бавила истраживањем убијених и киднапованих новинара Јелена Петковић истакла је да су сви они који су могли да помогну у решавању случајва остали неми на упућене апеле.

-Ми као новинари урадилси смо све што је у нашој моћи. Апеловали смо, позивали, урадили истраживања, дошли смо до информација које су биле у нашем домену и покушали смо на тај начин да анимирамо и надлежне и наше колеге. Позивали смо на солидарнсот, али нажалост на све наше апеле они који су могли да помогну да се ови случајеви реше остали су неми.Тако су показали колико им је стало до безбедности новинара- казала је новинарка, која се бавила истраживањем убијених и киднапованих новинара Јелена Петковић.

Председник УНС-а, Живојин Ракочевић нагласио је да систем 23 године није способан да изведе пред лице правде починиоце и како је рекао да је тај систем и сам одговоран за страдања новинара.

-Одавде је почео суноврат наше професије и одавде је почела фатална бројка од 17 људи, медијских радника и новинара и професионалаца који су радили свој посао, а који су отети , нестали у убијени. Кључно и основно питање је како је могуће да после више од две деценије живимо у систему који није способан да изведе пред лице правде било кога, који је у неку руку одговоран за оно што се догодило са наших 17 колега. Потпуно је јасно да је систем који је способан да заташка прикрије и ћути злочин над овим жртвама апсолутно одговоран за све ово- рекао је Ракоћевић. Он је подсетио на то да је спомен плоча рушена седам пута .

-Слобода која се окупља око овог споменика и слобода која се са ове спомен плоче поручује „Нећемо престати док не видимо ко је и зашто је и на који начиј је отео наше колеге и ко је и после 23 године у тој мери успео да заузда једно друтшво да ћути и не говори. Ово није наша прича и ово није прича неких људи, ово је прича правде и слободе. Ово је прича која сваки пут понавља „ тражимо их и нећемо одустати“, без обзира какви друтшвено политички услови били. Ово место је симбол свих оних који протеклих 17 година трагају за слободом- нагласио је Ракочевић.

-Имамо велику дужност и обавезу да истрајемо у проналажењу починиоца.Имамо дужност према малом Матеји , Ранковом унуку који никада није видео свог деду и свим пороцицама отетих и убијених колега, као и према медијској заједници- казала је потредседника УНС-а Оливера Милошевић.

-Све је исто као и пре две године, пре пет година, пре десет година, све је исто, нема помака. Дошли смо овде да се подсетимо да се не заборави. Постоји нека нада да ће се расветлити овај случај, јер је то нешто што не могу да вам одузму, али свесна сам тога да су мале шансе и да можда никада нећемо сазанати шта се тачно десило- рекла је Снежана Перенић, супруга Ранка Перенича, која је на месту отмице данас довела и свог 12-годишњег унука Матеју.

С.И.

Подели на: