Најновије вести

Трећи дан ликовне колоније „ Јесен у Призрену“

Ликовна колонија „Јесен у Призрену“ окупила је и ове године у задужбини Цара Душана, манастиру Светих Архангела код Призрена, седморо академских сликара из бројних градова Србије, и једну уметницу из Црне Горе.

 

Ликовни ствараоци из Зрењанина, Новог Сада, Београда, Књажевца, Ниша, Врања, као и гошћа, уметница из Црне Горе, током седмодневне ликовне колоније пренеће доживљене емоције из Призрена, Љевишке, Богословије и Архангела на своја сликарска платна.

Уметницима је игуман Михаило отворио капије Душановог конака упутивши им поздравне речи добродошлице:

„Драго ми је да сте дошли, радује ме да ћете на вашим платнима да проговорите својим уметничким душама и да ћете да осликате те беле површине својим уметничким делима. Нека вам Господ Бог да снаге да стварате и да не одустајете и да, ко што већ рекох, не бринете за сутра, сутра ће се само бринути за себе, а ми данас колико можемо и шта можемо, порадимо и да се радујемо једни другима и да једноставно наша радост буде она истинска, права братска и сестринска“, рекао је игуман Михаило.

Прва ликовна колонија „Јесен у Призрену“ почела је са радом 2015. године.

„Тада је била актуелна прича око уласка Косова у УНЕСКО. Зато смо и изабрали ово место које је страдало више пута током ратних сукоба. Највише је страдало 17. марта 2004. године и ми смо изабрали манастир Светих Архангела као симбол страдања српске културне баштине на Косову и Метохији. Желели смо да покажемо да они који руше, они који пале и уништавају не могу да буду чланови никаквих организација које се баве заштитом културне баштине“, каже Небојша Јевтић, уредник ликовног програма у Дому културе у Грачаници.

Јевтић наглашава да се он и колеге из Дома културе у Грачаници, који стоји иза организације иковног догађаја труде, да сваке године доводе нове учеснике и уметнике који први пут долазе на Косово.

„Наша идеја је да они својим радом сведоче истину, сведоче овај тренутак у Призрену, Архангелима и уопште на Косову и Метохији“, појашњава Јевтић.

Професор Мирослав Живковић из Ниша поново је на Косову после 20 година. Радио је на приштинској Академији ликовне уметности пре рата 1999. године и био сарадник Покрајинског завода за заштиту споменика тако да је, каже, захваљујући томе обишао сваки кутак Косова и Метохије.

На многим локалитетима и у древним манастирима радио је конзервацију фреско живописа.

„Овде сам већ трећи дан и инспирисан прелепим жуто златним мотивима одлучио сам да тема мог рада буде јесен у Призрену“, каже Живковић.

Уметници су данас, после недељне литургије обишли Призрен, Цркву Светог Спаса, Храм Светог Ђорђа и Богословију у овом граду.

У час ктитора тог здања, Симе Андрејевића Игуманова, једна од уметница насликаће портрет великог српског добротвора на поклон призренској Богословији.

Током седмодневне колоније уметницима је омогућено и да обиђу Пећку Патријаршију и Дечане, док ће Грачаницу посетити у повратку.

Радови са ликовне колоније „Јесен у Призрену 2019.“ биће изложени у Галерији Дома културе у Грачаници, на изложби која се традиционално организује 17. марта, на дан обележавања погрома.

Подели на: