Најновије вести

Трендафилова: Сви сведоци пред СВК били безбедни и сигурни

Председница Специјализованих већа Косова (СВК) у Хагу, Екатерина Трендафилова, изјавила је да СВК има посебну јединицу посвећену заштити сведока и да су сви сведоци који су се појавили пред тим судом то учинили сигурно и безбедно.

 

 

Трендафилова је у интервјуу за Данас навела да је СВК отворен и транспарентан суд и да истраживања јавног мњења показују да, без обзира на оне на Косову који су се гласно противили СВК, већина људи верује да ће тај суд обезбедити поштовање права оптужених, да ће поступак бити правичан и да ће сведоци бити заштићени.

Она је на питање о заштити сведока након што су процурела имена сведока у документима које су медијима доставили Хисни Гуцати и Насим Харадинај, против којих је вођен поступак пред СВК, рекла да претресно веће није осудило Гуцатија и Харадинаја за одавање докумената специјализованог тужиоца.

Подсетила је да су они осуђени за дела која су укључивала одавање заштићених поверљивих информација путем медија и јавно називање сведока ‘издајницима’, ‘шпијунима’ и ‘сарадницима’ са намером да се сведоци уплаше и спрече да дају информације у истрагама у вези са бившим припадницима ОВК.

“У овом случају Специјализован тужилац и Специјализована већа показали су да веома озбиљно шватају заштиту сведока и да ће позвати на одговорност свакога за кога се докаже да је покушао да застраши сведоке или их спречи да сведоче”, навела је Трендафилова.

Указала је да случај против Гуцатија и Харадинаја још није правоснажан и да се на њега може уложити жалба Апелационом суду.

Истакла је да Специјализована већа Косова имају посебну јединицу посвећену заштити сведокаи да судије, такође, могу да наложе широк спектар заштитних мера, као и да су сви сведоци, који су се појавили пред СВК, то учинили сигурно и безбедно.

Говорећи о сарадњи са институцијама у Србији, Трендафилова је навела да закон, који је усвојила косовска скуштина, предвиђа да Специјализована већа и Специјализовано тужилаштво могу да склапају аранжмане са државама, међународним организацијама и другим субјектима у циљу испуњавања свог мандата, а посебно у погледу сарадње и судске помоћи.

“Сарадња истражитеља Специјализованог тужилаштва са српским институцијама је већ дуже време у јавном домену. Прихватање и тежина коју треба дати сваком доказу коју је прикупило или примило Специјализовано тужилаштво кроз ову сарадњу процењују судије Специјализованих већа”, указала је она.

Навела је да је од септембра 2020. завршен случај против Гуцинија и Харадинаја, као и да је при крају суђење Саљиху Мустафи.

Додала је да је трећи предмет, против Пјетера Шаље, предвиђен да се нађе пред судским већем до краја августа.

 

Подели на: