Најновије вести

Трендафилова: Време мандата Специјалног суда одређује Савет Европе

Председница Специјалног суда за злочине припадника бивше ОВК Екатерина Трендафилова изјавила је у Приштини да ће мандат тог суда са седиштем у Хагу бити оперативан до тренутка када Савет Европе обавести институције у Приштини да су сви истражни поступци пред Специјализованим коморама окончани.

 

 

Трендафилова је у Приштини подсетила је да су Специјализована већа за Косово основана након све већих навода да су се озбиљни злочини догодили у контексту сукоба на Косову од 1998. до 2000. године и да нису истражени и да њихови починиоци нису кривично гоњени, упркос многим суђењима која су се догодила пред Међународним судом правде у Хагу за бившу Југославију.

“Као што су Специјализована вец́а јасно ставила до знања и нагласила у својој одлуци од 20. новембра прошле године, ово ц́е ставити тачку на рад Специјализованих комора”, рекла је Трендафилова.

Хашим Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи, Реџеп Сељими, Саљих Мустафа, Хисни Гуцати, Насим Харадинај и Пјетер Шаља притворени су у Специјалном суду и чекају да им почну суђења.

Секретарка Суда Фиделма Донлон навела је да притвореници у Специјалном суду имају 10 дана годишње предвиђене за посете.

Имају приступ библиотеци, часописима и новинама на језику по њиховом избору, такође могу да гледају ТВ и слушају радио и могу да учествују у верским службама.

Донлон је пренела да протвореници имају сталне контакте са породицом преко адвоката, И додала да се између њих и бранилаца обезбеђује ефикасан контакт.

“По правилу, притворена лица имају 10 дана посета годишње. Радили смо са холандском амбасадом на издавању бесплатних виза члановима породице”, рекла је Донлон на конференцији за медије.

Председница Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу Екатерина Трендафилова и секретарка суда Фиделма Донлон данас и сутра у Приштини и Косовској Митровици разговарају са новинарима о мандату, раду и најновијем развоју догађаја у Специјализованим већима, пред почетак првих суђења.

Овај суд има мандат да суди оптуженима за ратне злочине почињене на територији Косова, а за сада су пред њим оптужена осморица припадника бивше ОВК.

Прво суђење треба да почне 15. септембра Саљиху Мустафи.

У саопштењу СВК наводи се да овај интерактивни догађај означава почетак појачаног ангажовања председника и секретара овог суда, чије је седиште из безбедносних разлога измештено у Хаг.

Подели на: