Трудимо се да будемо одговорни и да заштитимо наш народ где год живео

Ситуација у региону је без сумње настабилна, што најмање одговара Србији, изјавила је премијерка Ана Брнабић и истакла да је председник Александар Вучић реаговао промптно и да ће у суботу разговарати у Београду са Србима из Црне Горе и Републике Српске о томе како може да им помогне.

 

Ана Брнабић је рекла да је Вучић позвао Србе из Црне Горе и Републике Српске да дођу у Београд и да разговарају о томе и да ће се држава Србија трудити да и даље позива на мир и стабилност.

“Вучић ће разговарати у суботу са њима како на најбољи начин да им помогне и да их подржи, али и како да ми покушамо даље да смирујемо ситуацију у региону, нама ово најмање одговара”, рекла је Брнабићева, одговарајући на питање новинара.

Навела је да неће присуствовати том састанку у суботу пошто ће отпутовати на Безбедносни форум у Минхен.

“Трудићемо се поново да позивамо на мир и стабилност, али не угрожавајући права Срба било где у региону, која, морате признати, јесу у овом тренутку угрожена. То што се дешава не би требало да се дешава”, навела је Брнабићева.

Истакла је да те проблеме треба да решавамо дипломатским путем, на опрезан начин.

Каже да је више пута рекла да ово што се дешава у региону најмање одговара Србији, јер је земља прошла кроз тешке реформе и остварила у претходне две године привредни раст од 4,4 одсто и 4,2 одсто.

“Видимо потпуно другачији имиџ Србије и да бисмо наставили тако да растемо потребан нам је стабилан регион”, рекла је Брнабићева указујући да је ово мали регион у коме се свака нестабилност одражава и на нашу земљу.

Онда мање људи жели да инвестира, а Вучић већ годинама ради на подизању кредибилитета наше земље, поручила је премијерка.

Навела је да се већ годинама гради на довођењу инвеститора који су углавном улагали у области које су радно интензивне, али да сада у Србију долазе и озбиљнији инвеститори.

“Свака нестабилност у региону може да угрози наш брзи развој. Зато се трудимо и председник и ја да све сигнале које дајемо буду одмерени и умерени и да даље градимо стаиблност, а не нестабилност. Трудимо се да будемо одговорни и да заштитимо наш народ где год живео. То је наша уставна обавеза и дужност и мислим да то радимо на најбољи начин”, рекла је премијерка.

Додала је да ће зато Вучић разговарати са Србима из Црне Горе и Републике Српске како би се видело како може да их подржи и како да покушамо да смиримо ситуацију у региону.

“Када не чините довољно у области реформи, најлакше је имати нестабилнсот и рећи да је то због политичке ситуације”, указала је Брнабићева.

Са друге стране, Србија је извозник стабилности, не зато што имамо велико срце, а имамо га, већ зато што је то у интересу наших грађана, нагласила је премијерка.

Подели на: