Најновије вести

Тврђава у одбрани српског језика и српске културе

100 година постојања и рада ОШ”Димитрије Прица” у Доњој Брњици

Пригодним културно уметничким програмом ученика школе, Ансамбла ”Венаћ’ и изложбом посвећеној јубилеју, у Доњој Брњици код Приштине свечано је обележен век постојања и рада школе ”Димитрије Прица”.
-Данашњи дан је за све наше ученике, наставнике, бивше ученике, мештане села, веома битан јер не прославља сваки дан једна школа 100 година постојања. Сви су заједно учествовали у организацији чиме су показали колико им је све ово важно, рекла је директорка школе Татјана Здравковић и додала да је школа највећи број ђака, преко 100, имала 1999. године, док тренутно наставу слуша 43 ученика.
У свом обраћању присутнима у спортској сали школе она је посебно истакла захвалност свим радницима школе који су заслужни за опстанак ове образовне институције, али и бившим радницима, наставницима, појединцима и институцијама из овог дела КиМ. Свима су уручене захвалнице.
-Посебну захвалност дугијемо радницима школе који су радили те тешке 1999. године када је било веома тешко организовати наставу и наставни кадар. Они су ризиковали своје животе и због таквих људи није опстала само школа већ и цело село, нагласила је директорка школе Татјана Здравковић.
Светлана Миладинов, заменица директора Канцеларије за КиМ, присуствовала је прослави и још једном поручила да ће Канцеларија увек стајати уз свој народ и помагати да услови живота буду још бољи.
-Изузетна ми је част и задовољство што сам на простору централног Косова и Метохије у овој малој српској енклави. Јубилеј који се овде данас прославља је потврда постојања српског образовања на овим просторима пре сто година, а знамо и да постоје подаци да су на КиМ наше српске народне школе радиле и пре више од једног века. У име директора Канцеларије и свих мојих колега и колегиница честитам запосленима, ђацима и свима онима који доприносе да се у овој школи одвија образовни рад, казала је Миладинов.
ОШ”Димитрије Прица” једина је српска школа на потезу од прелаза Мердаре до Приштине. Она не само да постоји и опстаје у тешким условима, већ је и успешна наставно образовна установа која представља стабилну тврђаву у одбрани српског језика, српске културе и традиције.
Село Доња Брњица налази се у непосредној близини Газиместана и на попришту некадашње Косовске битке. Пре 1999. године у селу је било 200 српских кућа, док их је сада око 70.
М.Ч.
Подели на: