уторак, 17. маја 2022. | 10:26
Најновије вести

У Бриселу преговори Београда и Приштине о регистарским таблицама

Данас истиче рок за проналажење трајног решења за регистарске таблице на Косову и Метохији. Дан након експертских група, у Бриселу се састају главни преговарачи Београда и Приштине на експертском нивоу, Петар Петковић и Бесник Бисљими. Специјални изасланик ЕУ за Западни Балкан Мирослав Лајчак, после разговора са председником Србије, објавио је да је на њима да постигну договор, након што су експертске групе припремиле пут за дискусију.

 

Нема информација шта су експерти Београда и Приштине припремили за главне преговараче, али оно што се очекује на Косову и Метохији је да решење не буде компликованије од досадашњег прелепљивања грбова и акронима на регистарским аутомобилским таблицама.

Нити од једне из делегација није било речи која су предложена решења.

Људи који живе на Косову и Метохији очекују да не буде скидања таблица када прелазе у централну Србију или када са српским таблицама улазе на Косово и Метохију.

Пуно је овдашњих Срба који возе аутомобиле са српским таблицама и оних који иду ка централној Србији, а имају таблице са ознака РКС

Њихова очекивања су да решење буде што једноставније и да не кошта.

Ако нема сагласности о трајнијем решењу, опција је продужење садашњег режима прелепљивања делова таблица. Оно што би било горе од тога је враћање старог система издавања пробних таблица. То је подразумевало скидање таблица на пунктовима, вађење пробних таблица, плаћање таксе од неколико стотина динара и губљење пуно времена на административне формалности.

У Приштини кажу да ће инсистирати на реципроцитету, а тај став је довео и до вишедневних протеста Срба на северу Косова прошле године.

Привременим споразумом о прелепљивању таблица обухваћена су и возила са називима градова на Косову које издаје МУП Србије. Таквих аутомобила је највише на северу Косова и питање је шта ће бити са реакцијама њихових власника ако полиција крене да их одузима, у случају да данас у Бриселу изостане договор.

Упућени у проблематику са регистарским ознакама кажу да је најбоље решење да власти у Приштини одлуче да промене постојеће регистарске таблице, на којима би уместо садашње ознаке РКС, писало или КОС или КС, као скраћеница за Косово.

Договор о таблицама би значио много свима који путују на релацији Косово и Метохија – централна Србија и обратно, а тај број, пре свих Срба, није мали. Та фреквенција људи преко пунктова је посебно приметна током поводом верских празника, какав је Ускрс, а који се приближава за неколико дана.

Договор о таблицама би значио и деблокаду дијалога Београда и Приштине, која траје већ дуже време.

Подели на: