Најновије вести

У ЦРНОЈ ГОРИ ИЗНЕВЕРЕНА ИЗБОРНА ВОЉА ГРАЂАНА

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ, НАРОДНИ ПОСЛАНИК У СКУПШТИНИ ЦРНЕ ГОРЕ И ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА ДЕМОКРАТСКОГ ФРОНТА

 

 

Садашње политичко стање у Црној Гори више подсећа на неку психијатријску установу, него на уређену европску државу која пледира да буде чланица ЕУ у наредном периоду, јер се налазимо у једној озбиљној и драматичној ситуацији. Део актуелне парламентарне већине, предвођa Дританом Абазовићем и Владимиром Јоковићем, одлучио је да проневери изборну вољу грађана од 30. августа 2020. године и да кроз аранжман тзв. мањинске подршке са ДПС-ом направи нову владу, која ће бити у потпуности супротстављена изборним и програским принципима и очекивањима грађана из 2020. године – рекао је Милан Кнежевић, народни посланик у Скупштини Црне Горе и један од лидера Демократског фронта, резимирајући садашње политичко стање у Црној Гори.

  • Шта је био мотив Социјалистичке народне партије да прави такву владу?

То је више питање за Владимира Јоковића, председника Социјалистичке народне партије и како време све више пролази аргументи господина Јоковића и функционера из Социјалистичке народне партије постају све тањи. Уласком у аранжман са Демократском партијом социјалиста, Социјалистичка народна партија тешко да може очувати изборне принципе из 2020. године, а још теже може очувати статус српског народа у Црној Гори, потписати темељни уговор или организовати попис и утицати на то да Црна Гора буде део регионалне иницијативе „Опен Балкан”. Ако имамо у виду да ће на крају Мило Ђукановић морати да да сагласност за одређене позиције у тој влади, а које се односе на функционере Социјалистичке народне партије, јасно је да у овом тренутку они размишљају само о неким ситним привилегијама, а најмање о интересу народа. Интерес људи који су их гласали, свакао, није да праве аранжмане са ДПС-ом.

  • Каква је тренутно улога Здравка Кривокапића ?

Здравко Кривокапић је одлазећи технички премијер, пун сујете, злурадности и параноје у којој покушава да тражи кривце у свима, осим у самом себи. Човек који је имао неподељену подршку Демократског фронта и актуелне парламентарне већине након 30. августа 2020. издао је све оно шта је заступао у изборној кампањи, од стопостотног Србина у 2020. години постао је двестопостотни Црногорац у 2021. години, а завршним нападима на Србију, а фаворизујући Републику Бугарску, завршио је своју политичку каријеру као Тута Бугарин. Тако да је Здравко Кривокапић једна трагикомична фигура на политичкој сцени Црне Горе. Сама чињеница да су га његови најближи сарадници, министри Милојко Спајић и Јаков Мијатовић отписали из било каквих политичких пројеката за даље деловање, евентуалне политичке партије коју би они формирали, најбоље говори о томе како и они доживљавају случај Здравка Кривокапића.

  • Да ли подршка ДПС-а мањинској влади значи да Запад није отписао Мила Ђукановића и да ли ће поново заиграти на његову карту?

Мислим да овде суштински није доминантна улога Запада, већ чињеница да Дритан Абазовић и Владимир Јоковић нису отписали Мила Ђукановића и да га они враћају на политичку сцену и у живот, иако је Демократска партија социјалиста и Мило Ђукановић у политичком смислу у дубокој коми. То најбоље говоре резултати локалних избора који су били у Никшићу, Херцег Новом, Мојковцу, Цетињу, Улцињу и Беранама. Овде је више питање због чега је Дритану Абазовићу и Владимиру Јоковићу стало да кроз мањински концепт подршке од стране Демократске партије социјалиста, омогуће привид повратка Мила Ђукановића, уместо да су унутар актуелне парламентарне већине тражили решење које би било у интересу грађана. У сваком случају повратак Мила Ђукановића, ако би дошло до аранжмана са Дританом Абазовићем и Владимиром Јоковићем, био би кратког даха јер ми смо уверени да ће на предстојећим локалним изборима у Подгорици и већини црногорских градова тријумфовати оне снаге које су 30. августа 2020. победиле на државном нивоу. То ће бити једна дефинитивна прекретница, која ће резултирати привременим парламентарним, локалним и председничким изборима. Све ово говорим имајући у виду чињеницу да је то формирање тзв. мањинске владе ушло у завршну фазу. Уколико не дође до тога, ми из Демократског фронта сматрамо да треба формирати владу националног јединства у коју би сви постојећи парламентарни субјекти, делегирали своје представнике у виду неких независних интелектуалаца, чији би основни циљ био организовање избора и излазак из кризе.

  • Ви сте демантовали изјаве Кривокапића да је Србија уцењивала Црну Гору због хране. Шта је, заправо, циљ таквих његових изјава?

Циљ његових изјава је, у ствари, да се један значајан број црногорских грађана који су 30. августа гласали за Коалицију за будућност Црне Горе и Здравка Кривокапића, мислећи да ће доћи до отопљавања односа између Црне Горе и Србије, који су погоршани због политике Мила Ђукановића и Душка Марковића, покуша збунити. Дакле, покушава обманама збунити наше бирачко тело, а утврдити бирачко тело Демократске партије социјалиста, јер је Здравко Кривокапић познат као ходајући деманти. Ако се само мало вратимо у прошлост видећемо да је Црна Гора у свим кризним моментима имала значајну подршку Србије, почев од оног земљотреса из 1979. године, када су сви запослени грађани Србије издвајали одређене проценте од својих личних зарада за обнову Црне Горе до ових најновијих времена. Чињеница је да је за време ковид кризе Србија прва упутила медицинску помоћ и вакцине и да је увек била спремна да изађе у сусрет званичној Црној Гори, тј. грађанима Црне Горе, без обзира на потезе које су вукли Мило Ђукановић и Душко Марковић од признања Косова до протеривања српског амбасадора. Здравко Кривокапић као ходајући деманти, суштински, не може да преболи чињеницу да је постао плусфанперфекат на политичкој сцени Црне Горе. Уместо да тражи кривца у себи, он тражи кривца у званичној Србији, а савезнике тражи у Републици Бугарској, што је у Црној Гори изазвало, не само огорчење, него и једну врсту и презира и подсмеха с којом ће Здравко Кривокапић бити и испраћен са политичке сцене Црне Горе. Оно што је већински став грађана Црне Горе јесте чињеница да црногорски грађани желе најбоље могуће односе са Републиком Србијом и да изузетно цене све оно што је Србија урадила у протеклом периоду на отопљавању односа. Уверен сам да ће свака нова политичка елита која буде дошла морати да ради на побољшању односа са Републиком Србијом, јер је то гарант, не само мира и стабилности на Балкану, већ и економског просперитета и напретка државе Црне Горе, која се налази у озбиљној друштвено-политичкој кризи.

  • Уколико ДПС подржи мањинску владу, постоји ли могућност да се на неки начин врати стање у времена када је био прогањан српски народ и Српска православна црква у Црној Гори?

Сама чињеница да имате предложен драфт тзв. коалиционог споразума у којем јасно пише да се без двотрећинске подршке унутар те пројектоване нове владе не може потписати ни темељ уговора са СПЦ, нити организовати попис, нити учествовати у активностима које иду у правцу иницијативе „Опен Балкан”, говори да ће Мило Ђукановић зауставити сваки покушај који иде у правцу отопљавања односа између Црне Горе и Србије и приближавања ове две братске државе. Такође, уколико се направили анализа изјава и Мила Ђукановића и његових најближих сарадника, Милоша Николића и Данила Живковића, посланика у црногорском парламенту и њихово инсистирање на уласку и Социјалдемократске партије Рашка Кољевића и социјалдемократа Данијела Шеховића, који су препознати као идеолошки јуришници Демократске партије социјалиста у обрачуну са српским народом, Српском православном црквом и темељним вредностима нашег народа у Црној Гори, јасно је да ћемо се наћи у ситуацији као што је то било пре доношења Закона о слободи вероисповести, и да ће Ђукановић покушати, у идеолошком смислу, да се врати на почетак.

  • Да ли је код владе Здравка Кривокапића било икаквог помака у сузбијању криминала и корупције у Црној Гори?

Сама чињеница да је Здравко Кривокапић оптужио Дритана Абазовића да је покровитељ шверца наркотика, а Дритан Абазовић оптужио Здравка Кривокапића да је покровитељ шверца цигарета, говори о томе да су безбедоносне структуре ушле у доскорашње аранжмане и Мила Ђукановића и Душка Марковића. Немам дилему да и Здравко Кривокапић и Дриган Абазовић имају пуне информације о томе ко у Црној Гори и уз чију наклоност из безбедоносног система учествује у фаворизовању одређених криминалних група, које кроз шверц наркотика и цигарета остварују милионске профите и стварају атмосферу тензија и сукоб, шаљући јасну поруку да Црна Гора осим шверца цигарета и наркотика нема стратешке гране развоја.

  • Шта би данас рекли Његош, Марко Миљанов, краљ Никола и остали часни Срби и Црногорци из Црне Горе о савезништву Мила и Куртија и уопште односа Црне Горе према Косову и Метохији ?

Немам дилему да би проклели и званично руководство Црне Горе, али и Мила Ђукановића и Душка Марковића. Народски речено налелекали би званичнике Црне Горе „куку нама за вама”. Р. Комазец

Подели на: