Најновије вести

У Дому војске изложба “Да се не заборави”

Изложба под називом “Да се не заборави” аутора Милена Чуљића отворен је у Малој галерији Дома Војске Србије поводом обележавања двадесетогодишњице одбране од НАТО агресије СР Југославије.

 

Изложба садржи радове више од 90 фоторепортера, насталих у пролеће 1999. године и доноси сведочење о страхотама рата, недужним људским жртвама, разореним кућама и мостовима, путевима и фабрикама, наводе из Министарства одбране.

Отварање изложбе “Да се не заборави”
Приређивач је поставио изложбу у седам тематских целина: агресија на Србију, одбрана отаџбине, жртве агресије, еколошке последице, протести грађана код нас и у свету, живот под НАТО бомбама и последице агресије које и данас трају.

Начелница Галерије Јелена Кнежевић истиче да се на овај начин аутентично приказују последице НАТО агресије и херојска одбрана војске и народа.

Изложбу реализује Клуб генерала и адмирала Србије у сарадњи са Медија центром “Одбрана”.
“Слобода” најскупља српска реч

“Био је то експеримент уживо, који је по много чему имао фашистичка обележја, био је то пример свима онима који дижу главу и изражавају непокорност према светским моћницима и њиховој жељи да владају планетом”, истиче пуковник у пензији и публициста Звонимир Пешић.

Пешић је рекао да посебан нагласак изложбе представља део о еколошкој катастрофи– екоциду, подсећајући да је током рата често употребљавана муниција са осиромашеним уранијумом, који је и даље смртоносан.

Изложба “Да се не заборави”
Пуковник у пензији истиче да су агресори наишли на чврст орах и отпор народа који је кроз векове доказивао да је најскупља српска реч “слобода”.

Фоторепортерима припада посебна захвалност, јер су ризикујући своје животе у то време снимали, чиме су оставили Србији да сведочи и памти кроз ове фотографије, рекао је Чуљић.

Изложба “Да се не заборави” први пут је постављена у Сава Центру поводом обележавања десетогодишњице НАТО агресије, а након десет година постала је врста покретног, меморијалног центра, наводе из Министарства одбране.

За десет година представљена је у више градова у Србији и Црној Гори, а недавно је постављена у Риму и Братислави.

Посетиоци Мале галерије Дома Војске Србије поставку ће моћи да погледају до 8. јуна.

Подели на: