Најновије вести

У Грачаници отворене нове просторије Народног позоришта Приштина

Нове просторије приштинског Народног позоришта у Дому културе Грачаница, свечано је данас отворио заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Јововић, који је том приликом изјавио да је срећан што се налази у Грачаници и у објекту који је српски Баухаус, који је једноставно примио три институције државе Србије, савремену ликовну Галерију, Приштинско позориште и Ансамбл Венац.

 

Приштинско позориште је превазишло административну линију Косова и Метохије и једноставно се раширило свуда, не само у Београду већ и у Европи. Овде је продукција на изузетно високом нивоу.а ми улажемо не само у очување наше културне баштине, него улажемо у себе и у младе. Улагаће се наравано далеко више, јер резултати показују да овде имамо озбиљне људе, који озбиљно раде са озбиљном продукцијом и озбиљним уметницима и научним радницима. Могу слободно рећи да је Грачаница данас постала центар културе савременог стваралаштва јужне Србије“, рекао је Јововић.

Испред Министарства културе сектора за савремено стваралаштво, обратио се и Миодраг Ивановић, који је истакао да је министарство издвојило нешто више од 2 милиона динара за пројекте који се одвијају у овој средини.

„Веома је битно да се настави са културним дешавањима за опстанак овог нараода овде у енклави. Лако је бити горе у Србији и правити програм, овде је заиста тешко и министарство препознаје тај напор ових људи, који овде раде и стварају. Наравно да ћемо у будуће наставити да помажемо колико можемо“, рекао је Ивановић.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић захвалио се Канцеларији за КиМ и Министарству културе Републике Србије и још једном навео да је ово велика инвестиција за општину Грачаница.

„Могу да кажем да сам поносан што Народно позориште Приштина има премијере баш овде у општини Грачаница. Грачаница је постала културни центар свих дешавања, све ово охрабрује наш народ, јако је битан континуитет инвестиција наше државе у свим областима, а оваквим темпом наш народ може да очекује будућност на овим просторима“, казао је Поповић.

Директор Народног позоришта Приштина са седиштем у Грачаници Предераг Радоњић задовољан је четворогодишњим улагањима и помоћи државе Србије.

„Након добијања просторија у Дому културе у Грачаници, постојећих, у којима смо 2014. године овде започели поново свој рад, улагањима Министарства културе и информисања Владе Републике Србије , успели смо да изградимо 250 квадрата додатног простора и да прилагодимо сцену позоришним потребама. То је резултат четворогодишњег улагања и надам се једна етапа у развоју и професионализацији приштинског Народног позотришта која је некад била велика и огромна кућа.

Радоњић је истакао да је приштинско Народно позориште данас са својом мисијом и резултатима поново постало оно што је некад било и да на неки начин може бити пример неким другим позориштима, која раде и функционишу у много уређенијим и стабилнијим условима.

Подели на: