Најновије вести

У Грачаници почео Фестивал представа за децу и младе „Мали Јоаким“

У Грачаници је у току Фестивал представа за децу и младе професионалних позоришта Србије ”Мали Јоаким”. Најмлађа публика већ је имала прилике да одгледа три представе позоришта из Приштине, Крагујевца и Врања а до затварања 13. по реду фестивала на репертоару су још четири представе.

 

Свечано отварање фестивала обављено је уз поштовање епидемиолошких мера и ограниченог броја публике а част да прво наступа имала је глумачка екипа представе „Сирано“ Народног позоришта у Приштини, по тексту Игора Бојовића, а у режији Ненада Тодоровића.
Седмодневни фестивал отворио је председник општине Грачаница Срђан Поповић. Он се организаторима захвалио за овај, како га је назвао – празник позоришта.
-Ми смо ове недеље, захваљујући фестивалу ”Мали Јоаким” културни центар региона. У временима потпуне изолације и пандемије у Грачаницу је стигао Фестивал који директно подржава нашу децу, њихов развој и будућност. Зато имам потребу да се данас обратим наставницима, родитељима и деци. Историја просвећеног света и историја уопште није потпуна без позоришта. То значи да наше време, па ни ми појединачно не би били овакве личности да нема позоришта и његовог утицаја. Можемо ли замислити свет без Шекспира, можемо ли замислити наш менталитет без Бранислава Нушића? То је врло тешко, неко би рекао и немогуће. Зато је ово празник за родитеље и наставнике, јер ће деца овде научити оно чега нема у школи и у породици, рекао је Поповић на отварању фестивала.
Представе сваког дана, поред деце из Грачанице, прате и основци из других школа. Тако су гости фестивала били малишани из Гораждевца, Доње Гуштерице, Лапине. Планиран је долазак деце из Осојана и других изолованих средина јужно од Ибра.
Последњег дана фестивала доделиће се награде најбољима а на сцени извести представа позоришта из Крушевца ”Ти прасета” њима у част.

 

Подели на: