уторак, 17. маја 2022. | 17:08
Најновије вести

У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ ОТВОРЕН 25. САБОР КУЛТУРНОГ СТВАРАЛАШТВА СРБИЈЕ

Пригодним програмом у „Митровачком двору“ у Косовској Митровици, данас је свечано отворен 25. Сабор културног стваралаштва Србије – Видовдан 2019. Први Сабор одржан је у Косовској Митровици давне 1974. године, тако да ова значајна манифестација ове године обележава 45 година од оснивања.

 

Сабор је започео отварањем ликовне колоније „Младен Поповић“, која је и ове године окупила значајне сликаре из Србије и Црне Горе.
Како и доликује, Митровчани су госте и учеснике колоније дочекали уз здравице и игру и песму у извођењу дечјег ансамбла КУД „Косовски божур“ из Косовске Митровице. У оквиру свечаног програма приказан је и документарни филм „45. година Сабора“, као ретроспектива ове једне од најстаријих митровачких манифестација.
У име Културног центра „Драгица Жарковић“, који је организатор Сабора а под покровитељством Привременог органа Општине Косовска Митрвице, присутне на отварању је поздравио директор Миодраг Радомировић.
– Оно што смо видели у документарном филму који је припремио Културни центар “Драгица Жарковић” у жељи да остави нешто генерацијама које долазе, да се не забораве догађаји који су заслужни за оно што данас поседујемо а то је једна неизбрисива култура и корени српске културе на овим просторима. Кроз све детаље заиста смо проживели још једном свих тих 45 година и могу рећи да сам заиста поносан на то што смо створили – рекао је Радомировић.
Он је додао да Косовска Митровица увек раширених руку дочекује госте из света културе и да ће тако бити и ове године .
Сабор ће трајати све до 24. јуна, а осим ликовне колоније у оквиру Сабора, као његов најатрактивнији део за грађане, одржава се Сабор фолклора који почиње у петак у 19,30 дефилеом културно уметничких друштава а завршава се у недељу јубиларним концертом на Тргу Кнеза Лазара са почетком у 20,30. Учесници овогодишњег сабора фолклора су КУД “Херцеговина” – Петрово Поље – Требиње, “Ђурђевданско коло” – Подгорица, “Абрашевић” – Чачак, “Пионир” – Зрењанин, “Абрашевић” – Крагујевац, “Панче Пешев”- Куманово и КУД “Косовски божур” – Косовска Митровица. Као специјални гости наступиће Ансамбл “Венац” – Приштина – Грачаница.
Важан део Сабора биће и Песнички сусрети “Александар Аца Деспотовић” на којима ове године учествује више од 20 песника.
С.К.

Подели на: