Најновије вести

У Косовској Митровици отворен 26. Сабор културног стваралаштва Србије

Отварањем 26. ликовне колоније „Младен Поповић“, званично је у Косовској Митровици отворен 26. Сабор културног стваралаштва Србије.

 

Како је, у име организатора манифестације, рекао директор Културног центра „Драгица Жарковић“ Миодраг Радомировић овогодишњи сабор се у одржава у отежаним околностима због пандемије коронавируса и мера које су још увек на снази
-У жељи да не прекинемо традицију која траје 26 година, да не прескочимо ни ову годину када је у питању достојанствено обележавање Видовдана, ми смо овогодишњу Сабор свели на свега неколико програма – рекао је Радомировић и истакао да одржавањем Сабора и у овим оконостима показујемо да држимо до своје традиције, до својих корена, нечег што нас чини народом.
Ове године, за разлику од претходних када су у програму учествовали уметници из свих делова Србије, окосницу програма чине завичајни уметници.
– Велики поздрав, срдачан и топао, упићујемо свим досадашњим учесницима Сабора културног стваралаштва Србије. Много нам јежао што нису ту. Очекујемо вас кад све ове пошасти прођу, наредних година у Косовској Миртровици – поручио је са отварања Радомировић.
Проф др Томислав Трифић, који је уз проф. др Велимира Матановића селектор колоније, рекао је да иако ове године учествују само завичајни уметници, да ће ова колонија имати кавалитет као и да су остали ту.
Он је представио и овогодишње учеснике а то су: Бранислав Бане Илић, Данијела Лазаревић, Ненад Раденковић, Блажо Илић, Анђелка Раденковић, Срђан Кошанин, Слободан Ракић, Часлав Милосављевић, Владимир Антић, Селимир Мицић. На колонији ће сликати и селектор Томислав Трифић.
И ове године колонија се одржава у просторијама ОШ „Свети Сава“. Како је рекао директор ове школе Миодраг Јовановић, постало је традиција да ОШ „Свети Сава“ у овим данима Сабора отвара своја врата и то широко за пријатеље из КЦ „Драгица Жарковић“.
Отварање Сабора је пратила изложба слика и фрагмената са претходних Сабора у виду пехара, фотографија, плаката и застава Сабора.
Вечерас, у 19 часова, у оквиру Сабора биће отворена изложба уметничких фотографија у Галерији Факултета уметности.
У среду, 24. јуна у 12х, у ОШ “Свети Сава“ своје вајарске радове изложиће Владимир Антић, док ће радове у дуборезу представити Часлав Милисављевић.
Песнички сусрети “Александар Аца Деспотовић“, промоција Зборника, као и вече косовскометохијске изворне народне песме, одржаће се у четвртак, 25. јуна од 20х, у градској кафани “Два шешира”.
Последњег дана Сабора, у петак 26. јуна, у 12х у ОШ “Свети Сава“, планирано је отварање изложбе радова завичајних сликара насталих на овогодишњој колонији, уз одабране радове са ранијих колонија.
И овај Сабор се одржава под покровитељством Привременог органа општине Косовска Митровица.
С.К.

Подели на: