Најновије вести

У Липљану обележена храмовна слава Светих Флора и Лавра

У Липљану је данас обележена храмовна слава Светих Флора и Лавра литургијом, литијом и резањем славског колача. Литургију је у присуству верника и свештенства служио епископ рашко-призренски Теодосије.

 

 

Он је у својој беседи присутним верницма поручио да се “не боје оних који могу само тело да убију, јер души не могу наудити”.

“Не треба да се бојимо властодржаца, моћних људи овога света. Јер они све што могу је да нам одузму овај пролазни овоземаљски живот, али има нешто опасније од тога а то је изгубимо вечни живот који нам је Господ одредио. А то једино се може дести ако се препустимо греху, страстима, ако не служимо Богу живоме”, казао је Теодосије.

Теодосије је казао да требао да љубимо Бога, његову свету цркву, али и једни друге.

“Ако не испоштујемо те две заповести Божије онда немамо чему да се надамо. Бићемо као ова трава зелена, која увене и буде покошена. Тако бива са човеком који живи само овај земаљски живот а не зна за онај вечни у цартсву Божијем, е то нас уче свети мученици”, додао Теодосије.

Свети мученици Флор и Лвара, су како је рекао владика, својим животм а онда и својим страдањем, мученичким чином освештали ове просторе где живимо, као и други мученици, преподобни, исповедници.

“Ми смо наследили ове просторе коју су мученици залили својом крвљу, а наши преци, дедови, очеви, залили су ову земљу знојем, мајке наше сузама, и све је ово освештено и натопљено крљу, сузама и знојем, и нама је дато да ми живимо и уживамо ово што смо наследили од наших предака, зато је важно да знамо да вреднујемо и ценимо, да не будемо као наши суграђани који су за шаку долара, евра, продали све оно што су наследили. Не може се то продати, ту су гробови и кости наших предака, морамо и другима показати да то нема земаљску цену”, поручио је Теодосије.

Теодосије је навео “да не смемо да погрешимо”, јер ће покољења испаштати због тих грешкака.

“Да наши преци нису били свети ко зна где би ми били данас”, закључио је Теодосије.

Овогодишњи колачар био је Милош Ђорић из Липљања са својом породицом .

“Овде сам се родио, овде живим већ 74 године. Ево имао сам прилику да овде године будем домаћин. Хвала Господу Богу да у овим тешким временима ипак успевамо да одржимо нашу традицију и обележавамо овај наш празник, уз наду да од сутра крећемо са припрему за иконописањем цркве. Нови иконостстас, и да 2024. годне све буде готово”, казао је Ђорић.

Председник црквене општине Зоран Симјоновић казао је да последњих година на светковину долази углавном исти број људи, како из Липљана тако и из других села.

“Борићемо се да традицију очувамо. Имамо част да је данас службу служио владика Теодосије. Радујемо се данашњем дану, и надамо се да ускоро храм Флоре и Лавре за две године буде фреско осликан. Тада – 2024. године славимо 90 година од изгрдање овог храма”, казао је Симјоновић.

Колачар за наредну годину је Ђорђе Чепкеновић.

У Липљану и даље живи око 300 Срба.

 

Подели на: