Најновије вести

У ПРИШТИНИ НЕ ПОСТОЈИ СПРЕМНОСТ ЗА КОМПРОМИС

 Најважније је да смо на сваком месту спремни да се боримо за интересе нашег народа, али и да јасно изразимо своје неслагање са предлозима који иду на штету тих интереса. Да нема сталне подршке Београда не би било ни Срба у Грачаници, Штрпцу, Ранилугу, Партешу, Косовској Митровици, Лепосавићу и свим другим местима. Променило се на хиљаде разних мировњака, аналитичара, експерата а ми нисмо превише одмакли од онога где смо били. Наметнута решења никада неће бити добра, јер неће проистећи из друштва, али је свако са добрим намерама добродошао – рекао је Горан Ракић

 

Бити представник грађана је несумњиво велика одговорност, посебно ако говоримо о положају српског народа на овим просторима. Ипак, поверење које смо као носиоци Српске листе добили од грађана нас обавезује да дамо свој максимум у заштити интереса грађана, пре свега Срба који се свакодневно суочавају са проблемима који најдиректније утичу на свакодневни живот грађана – рекао је Горан Ракић, председник Српске листе и потпредседник и министар за локалну самоуправу привремених институција самоуправе у Приштини, одговарајући на питање „Јединства“, колико је потребно стрпљења, мудрости и толеранције једном Србину, министру у косовској влади, да се носи са свим искушењима, којима је свакодневно изложен и колико има маневарског простора за деловање?

  • Како се осећате док влада у Приштини изгласава предлоге закона који иду директно на штету Срба?

Често добијам оваква питања од грађана, који су, морам да нагласим, изузетно политички писмени и свесни ситуације у којој се сви ми налазимо. Питање борбе за интересе грађана политичарима не даје за право да буду превише емотивни. Најважније је да смо на сваком месту спремни да се боримо за интересе нашег народа, али и да јасно изразимо своје неслагање са предлозима који иду на штету тих интереса. Наравно, зарад будућности Срба и Албанаца потребно је да се носиоци институција посвете борби за бољи економски положај и просперитет грађана, а не безвредним свађама којима се продубљује јаз између народа, а уједно не доприноси ничему позитивном ниједном грађанину.

  • Шта одговарате онима који замерају Српској листи за улазак у владу у Приштини, а што онима који вам спочитавају да слушате Београд?

Тим кибицерима који су своју политичку каријеру градили на поразима нашег народа, седећи у удобним фотељама у кругу двојке поручујем да се још увек добро сећамо свих погубних договора које су постигли и непоправљиве штете које су нам нанели, и са којима наш народ и наше породице данас морају да живе, док су они стотинама километара далеко. Зато би од њих најкоректније било да клекну пред грађане и затраже опрост за сво зло које су нам нанели својим шарлатанским односом према овом најзначајнијем државном питању. Са друге стране, ми у Српској листи никада нисмо крили да се у вези са битним одлукама увек консултујемо са званичним Београдом, пре свега председником Александром Вучићем, који је небројено пута показао колико брине и колико се бори за наш народ, у безмало немогућој ситуацији коју су му оставили квази стручњаци Вук Јеремић, Борис Тадић, Драган Ђилас и њима слични.

  • У којој мери је Српска листа очувала јединство српског народа на Косову и Метохији и да ли би народ опстао без помоћи државе Србије?

Да нема сталне подршке Београда не би било ни Срба у Грачаници, Штрпцу, Ранилугу, Партешу, Косовској Митровици, Лепосавићу и свим другим местима. Не заборавите да 40.000 разних издвајања месечно добијамо из Београда, да наш образовни, социјални и здравствени систем не би постојао без финансијске подршке Београда, а да не говорим од огромним пројектима којима се јача инфраструктура, привреда и посебно пољопривреда на овим просторима. У том смислу је политичко јединство оличено у Српској листи од пресудне важности за наставак те подршке.
Не треба заборавити да је постојеће јединство тешком муком грађено од настанка Српске листе 2013. године, али је општеприхваћено од стране нашег народа који је био жељан да има пред собом јаку и моћну политичку организацију, која је кров на заједничкој кући сваког нашег грађанина.

  • Може ли доћи до искреног помирења српског и албанског народа без процесуирања одговорних за злочине и да ли у том контексту очекујете да Специјално тужилаштво у Хагу подигне оптужнице против свих који су вршили злочине?

Представници Српске листе су за разлику од других политичких партија увек заступали јасан став да сви одговорни за злочине на овим просторима морају бити кажњени. Ми имамо јасан став да одговорни морају бити процесуирани и кажњени без обзира на националност жртве или починилаца тих злочина. То је једини начин да се бар делимично задовољи правда, пре свега за породице жртава који 21. годину након рата чекају да сазнају где су њихови најмилији и ко је крив за њихове патње. И овде бих додао једну врло важну ствар, ми, и Срби и Албанци, морамо да гледамо у будућност. Није ово једини сукоб на планети. Било је и много дужих сукоба, са много више жртава и страшних злочина, па су те нације и те земље данас највећи пријатељи. Однос Француза и Немаца је најбољи пример за то. Данас основне силе Европе, некада љути противници су свега неколико година након Другог светског рата ударили темеље заједничке Европе, тај правац морамо следити и ми на Балкану ако желимо да имамо мир, просперитет и будућност за наше потомке. Све друго би значило да ћемо у деценијама пред нама бити таоци сопствене прошлости и сопствених грешака, а тиме би били творци суноврата за генерације које долазе.

Имајући у виду да Албанци слепо слушају западне менторе, да ли западне дипломате у Приштини искрено критикују власт на КиМ по одређеним питањима, или се иза затворених врата воде другачији разговори?

Одговорност за стање које имамо лежи на нама, Србима и Албанцима, али нажалост и на онима који су овде дошли како би промовисали и успоставили мир за све. Променило се на хиљаде разних мировњака, аналитичара, експерата а ми нисмо превише одмакли од онога где смо били. Понављам одговорност је пре свега на нама, али је и на онима који су, како је најављено, требали да нам покажу прави пут, а неретко су они били ти који су стајали на путу нашег договора. Без присуства међународних снага КФОР несумњиво је да би безбедносна ситуација била лошија него данас. Ипак, ако се осврнемо на преговоре у Бриселу постало је нормално да лидери из региона или света имају право да се мешају и дају своје предлоге, а да се предлози Срба и Албанаца скоро и не чују. Изгледа да неки сматрају да је битно да се задовоље њихови интереси, а не интереси Срба и Албанаца.
Наметнута решења никада неће бити добра, јер неће проистећи из друштва, али је свако са добрим намерама добродошао. У том смислу апсолутно подржавам настојања да се решавају проблеми грађана, јачају економски односи и омогући поштовање слободе кретања људи, робе, капитала и услуга чиме би се релаксирала и политичка ситуација, створила радна места и пажња јавности усмерила на бољи живот, а не на ствари које нас деле и вуку у прошлост.

  • У септембру се најављују политички преговори Београда и Приштине. Шта очекујете и да ли је могуће доћи до компромисног решења за КиМ?

Добар корак, када су разговори у Бриселу у питању, јесте најава да ће се инсистирати на испуњењу већ потписаних споразума, пре свега оног, за нас најзначајнијег дела, а то је формирање Заједнице српских општина. То би значило да Европска унија као модератор доказује да је одговоран посредник и тиме би потврдила свој кредибилитет посредника. Чему договори ако они остају мртво слово на папиру. Нема потребе подсећати да је ЗСО била разлог због ког су Срби на Северу учествовали у бриселским преговорима, били део локалних и парламентарних избора. Оно што желим да поделим са грађанима је да у разговорима са међународним представницима стичем утисак да је свако од њих спреман на онај договор који је у складу са њиховим интересима, а не интересима Срба или Албанаца, Београда и Приштине. У таквој ситуацији где договор мора бити прихваћен од свих других, без да задовољи интересе Срба и Албанаца, немогуће је очекивати квалитетан договор.
Јавно сам више пута говорио да као представник Срба не могу да прихватим решење које ће бити на штету Срба, али ни решење које ће бити искључиво на штету Албанаца, јер ћемо са тим потенцијалним решењем морати да живимо ми и наши народи. Ако хоћемо искрено, компромис је основ успешног љубавног, породичног, пријатељског, политичког, пословног и сваког другог односа, и да подвучем, компромис не значи да сви изгубимо, већ да сви добијемо, јер би компромис значио да се лоше ствари оставе иза два највећа народа на Балкану, и сви ми окренемо ка будућности. Нажалост, спремност за компромис у Приштини не постоји, како међу политичарима, тако и међу неким утицајним цивилним активистима који свесно иду против било каквог компромиса и тиме као сидро вуку косовско друштво у прошлост уместо у будућност. То је нешто што ме тера на забринутост, али и што тера десетине хиљада грађана да напусте ове просторе сваке године. Р. Комазец

Подели на: